Register

If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096

    Angry Only going up WHY?

    OMC stringer outdrive only will go up, but won't go down under power. Isn't it the same trim motor? And the motor is a chevy 350 (omc 260) it won't circulate water? Is there a way to bypass the water pick ups and check only the water pump? What if I pull the thermostat out?

  2. #2
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096
    Forgot to mention, when I push the tilt switch down, it kills the motor if its running, but the outdrive comes up as normal when the tilt switch is pushed up, motor stays running fine, no drop in rpm

  3. #3
    Registered
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    125
    Does your Volt guage drop when you try to go down?

  4. #4
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096
    I didn't check. I'll do that next. I don't believe it does though... What would a voltage drop mean? What would a lack of a voltage drop mean?

  5. #5
    Registered
    My Boats:
    1989 Formula 272 SR-1 1979 Formula 255 Liberator...My 4th Formula
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    West Palm Beach, Fl
    Posts
    2,659
    My brother has had a few of these stringer drives in the past...I'll ask him. Seems that I remember him telling me about several different solonoids and that they were just like the ones that Ford used to use as remote starter solonoids...cheap and available everywhere. Check to see if ther is an up solonoid as well as a down solonoid...if there is that could be your problem. I will ask and get back to you here.

  6. #6
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096
    Thanks sprink! Is that solenoid on the outdrive on on the transom wall inside the bilge?

  7. #7
    Registered
    My Boats:
    1989 Formula 272 SR-1 1979 Formula 255 Liberator...My 4th Formula
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    West Palm Beach, Fl
    Posts
    2,659
    OK...spoke with my brother...says that as he recalls there are 4 solonoids. I don't know where they are mounted but could be anywhere. The way to verify if that is your problem is to locate each and put a jumper wire accross the solonid lugs to see if the pump runs down when you jump it...if it does then you know. You can buy those solonoids at BOW or West or even Auto Zone...they are the same. Shoudn't be more than $10~$12 or so...he said always carry spares because when they fail you are stuck.

    Hope this helps.

  8. #8
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096
    Thanks sprink, I'll check them out and it's probably that. Any idea why water would come out of the thermostat housing but not circulate through the rest of the motor?

  9. #9
    Registered
    My Boats:
    1989 Formula 272 SR-1 1979 Formula 255 Liberator...My 4th Formula
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    West Palm Beach, Fl
    Posts
    2,659
    Quote Originally Posted by machloosy View Post
    Thanks sprink, I'll check them out and it's probably that. Any idea why water would come out of the thermostat housing but not circulate through the rest of the motor?
    Possibly a stuck thermostat

  10. #10
    Gold Member Gold Member
    My Boats:
    '85 Supreme Sierra
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Syracuse, NY
    Posts
    1,096
    I tested hoses?thermostat etc and the diagnoses is that the impeller isn't pushing in sufficient water. So... I have a new impeller kit, I need help getting this stringer outdrive apart. Anyone that has dealt with this drive?


Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
OSO Sponsor
OSO Advertisers


OSO Directory
All times are GMT -5. The time now is 07:08 PM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.0
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Original Poster In Postbit provided by Original Poster In Postbit v1.0.0 (Free) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.