If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Registered UNSANE's Avatar
    Join Date
    Sep 2005

    525 heat exchanger issues???

    Not sure if there really is a problem. Port header at idle does not flow a lot of water and of course runs hotter. Tried a simple garden hose backflush and no debris or brown stuff came out. I then put the hose on the IN side and sure enough, more water flows out of the right side than the left. I thought that strange since the IN is on the port side of the exchanger next to the OUT for the port header. Does the raw water take a 'path' through the setup that might explain this, or is there something wrong? I seem to remember my water pressure was a little on the high side last time out, but not sure of an exact number, it was kind of rough. Next time out, I will pay more attention to the gauge and check header temps after coming off plane. But like I said, I'm not sure anything is wrong.

    Thoughts???? Or prior experience with this???

  2. #2
    OSO is offline
    Super Moderator VIP Member OSO's Avatar
    My Boats:
    I like them all!!
    Join Date
    Oct 2003
    just for fun remove the rubber jumper that connects the header to the tail pipe. See if there are restrictors. The restrictors could cause the headers to run at different temps.

  3. #3
    Registered UNSANE's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Already did that. H.E. is defintely the cause, less water flows out of port side. Just don't know if that's by design. I only had a garden hose to test it though.

Similar Threads

  1. 700SC Heat Exchanger for 525EFI
    By TRL505 in forum Fountain
    Replies: 0
    Last Post: 07-18-2007, 06:47 PM
  2. how big of a heat exchanger for o BBC
    By troc in forum General Q & A
    Replies: 3
    Last Post: 07-26-2006, 10:12 AM
  3. 496 heat exchanger flush?
    By ZP\'d in forum General Q & A
    Replies: 2
    Last Post: 06-27-2006, 12:40 PM
  4. I need a heat exchanger
    By raynman in forum General Q & A
    Replies: 3
    Last Post: 05-13-2006, 06:23 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
All times are GMT -5. The time now is 10:47 PM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.0
Copyright © 2016 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Original Poster In Postbit provided by Original Poster In Postbit v1.0.0 (Free) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.