Register

If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Registered
    My Boats:
    1987 Checkmate Ambassador
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Cedar Creek, TX
    Posts
    161

    Help... waterflow

    I have no waterflow out the exhaust while running at idle. Is the thermo stuck or has my impeller crapped out? I have had some temp fluctuationes in the past, but supposedly the impellerv and housing were replaced in my lower unit less than 1 1/2 years ago and it has minimal use on it since then.

  2. #2
    Registered Platinum Member RedDog382's Avatar
    My Boats:
    '99 Formula 382 Poker Run Special/'05 Formula 260 SS
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Toledo, Ohio/Las Vegas, NV
    Posts
    2,992

    Re: Help... waterflow

    Probably the impeller. You should still have water flow out the exhaust even if the thermostat is fully closed.

  3. #3
    Registered East Coast B's Avatar
    Join Date
    Jun 2001
    Location
    Lehigh Valley, Pennsylvania
    Posts
    1,567

    Re: Help... waterflow

    I agree, probably impeller. If it's impeller, be sure to find all the missing pieces which can be found in the aft section of the oil cooler. I've seen people kill a new impeller by hooking the motor up to a hose and reving the motor which can suck the hose shut, thus running the impeller dry.... it doesn't take much dry time to kill those things.... They are easy to change, just use a lot of lube when you put the new impeller in and go to the new housing if you have an older unit. New housing has just an O ring whereas the old style has a few gaskets, not sure if they even sell the old style anymore.... 90 bucks for new housing which includes housing, wearplate, impeller and small O ring. Be sure you mark the hoses before you take anything apart. Good luck!

  4. #4
    Registered
    My Boats:
    4 BOATS KILLED :)
    Join Date
    May 2002
    Location
    MIAMI, FL
    Posts
    1,170

    Re: Help... waterflow

    If you have Silent Choice?Captain's call, the water is just running down the spout at low throttle sttings.

  5. #5
    Registered hillbilly24's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    1,358

    Re: Help... waterflow

    Quote Originally Posted by fastestbowtie
    I have no waterflow out the exhaust while running at idle. Is the thermo stuck or has my impeller crapped out? I have had some temp fluctuationes in the past, but supposedly the impellerv and housing were replaced in my lower unit less than 1 1/2 years ago and it has minimal use on it since then.
    Sittign is worse for an impeller then running, they take a set and dry up and the first time you start it the vanes break off.


Similar Threads

  1. HELP! No waterflow thru drive Part II
    By djm in forum General Q & A
    Replies: 9
    Last Post: 05-31-2002, 10:53 AM
  2. Need Help!! No waterflow through drive!
    By djm in forum General Q & A
    Replies: 23
    Last Post: 04-03-2002, 11:35 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
OSO Sponsor
OSO Advertisers


OSO Directory
All times are GMT -5. The time now is 04:26 PM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.0
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Original Poster In Postbit provided by Original Poster In Postbit v1.0.0 (Free) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.