Like Tree0Likes

496 raw water pump leaking

Reply
Old 04-18-2007, 10:55 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
mwdill's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: SML VA
My Boats: 02 HUSTLER SLINGSHOT
Posts: 2,952
Default 496 raw water pump leaking

my raw water pump on my HO is leaking behind the pulley, so i pulled up the parts online and saw where it shows a seal and a crush bearing on the shaft with diff part numbers, so ordered the seal and bearing, but was curious has anybody had to repair this part of the pump if so did you have to replace the shaft and other seals?
mwdill is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2007, 11:26 AM
  #2
Registered
 
Big Block Billy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Babylon N.Y.
My Boats: Formula242ls and others
Posts: 710
Post

You will have to take it apart first and examine the shaft for wear and seal grooves. You will probably need a press , but it can be done with pullers and other tools.
Big Block Billy is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2007, 11:40 AM
  #3
Registered
 
Big Block Billy's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Babylon N.Y.
My Boats: Formula242ls and others
Posts: 710
Post

Also when seal goes bad bearings go bad too or vice versa.
Make sure to use the specified grease(my book's out on loan )
It disgusts me that they changed the shaft and put 2 flats on it so that you cannot use an older style part that is availiable aftermarket.
I'm getting a 496 HO in today as a parts motor.
I might need the pump because I'm putting the brackets and accessories and closed cooling system on my 540 otherwise I'll sell it. But won't know for some time.
Big Block Billy is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2007, 01:59 PM
  #4
Rough Seas Lie Ahead
Gold Member
 
Reckless32's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 2,465
Default

I would be sure the water is actually coming form the shaft. I discovered a leak on mine early last year and it turned out to be the little brass fitting for my water pressure gauge had cracked and was leaking. For the longest time i thought I had a leak from the transom somewhere as an explanation for water in the bilge.Simple replacement part from Home Depot fixed it.
Reckless32 is offline  
Reply With Quote
Old 04-18-2007, 02:06 PM
  #5
Registered
Thread Starter
 
mwdill's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: SML VA
My Boats: 02 HUSTLER SLINGSHOT
Posts: 2,952
Default

i have access to a press so thats not a problem, im sure the leak is coming from the seal, got right beside it while it was running. pulley had a little bit of a wobble to it also.
mwdill is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
fountain27ho496
General Q & A
4
05-29-2008 09:38 AM
Fenderjack
General Q & A
3
01-12-2008 02:55 AM
OhioRiverCigarett
General Q & A
0
09-29-2007 01:51 PM
jdub
General Q & A
7
03-26-2007 05:06 PM
SR-24
General Boating Discussion
7
03-31-2002 07:51 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:40 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.