Register

If this is your first visit, please click the Sign Up now button to begin the process of creating your account so you can begin posting on our forums! The Sign Up process will only take up about a minute of two of your time.

Follow us on Facebook Follow us on Twitter
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Registered
    My Boats:
    1986 Formula 357-SR1
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Roanoke VA
    Posts
    181

    Pirate Mercruiser 502 MPI cutting out

    A problem cropped up this weekend: When cruising on plane my port engine started cutting out. I first noticed it stumbling occasionally, then it started dying completely. When I stopped, sometimes I could turn the key off, then back on and it will start immediately. Other times the ECM and fuel pump would cycle up, eng will turn over but not start. A few minutes later it usually would start again. I started with the easy fix- changed the water/fuel filter- no help of course. The next day I turned the key- nothing powered up. I left the key on and started jiggling and pushing on the electrical connectors- when I touched the coil wires- the eng cycled up and then would start. The connectors still have lube in them and look in no way rusted or corroded. I managed to get the boat home with it stumbling occasionally and dying a couple of times but obviously it wasn't just a loose connection. I felt the coil when I got home and it wasn't hot like they are supposed to get when they fail. Anybody out there have any suggestions??

  2. #2
    Registered
    My Boats:
    96 , cig top gun
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    sint maarten
    Posts
    1,491
    yes... in the absence of a scanner to help diagnose it properly, just start swapping parts one at a time to the other motor. when the other motor does it, thats what was wrong.

  3. #3
    Registered
    My Boats:
    '94 29' powerquest
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    evansville In
    Posts
    482
    Hey ctuck, Look very carefully at your main harness connector on the back of the motor. Turn your key on and wiggle this connector in and out ..kinda slow so you can get it to act up. I have seen this very thing several times. Good luck


Similar Threads

  1. Mercruiser 502 Mpi Starter Problems
    By MobbinMinis in forum General Q & A
    Replies: 10
    Last Post: 06-11-2008, 02:51 PM
  2. Mercruiser 502 Mag MPI Compression
    By mars in forum General Q & A
    Replies: 4
    Last Post: 06-19-2006, 10:15 PM
  3. 502 mpi mercruiser problem
    By daniel-c in forum General Q & A
    Replies: 4
    Last Post: 11-03-2005, 05:15 PM
  4. mercruiser 502 mag mpi
    By lennyk in forum General Q & A
    Replies: 3
    Last Post: 10-31-2005, 05:32 PM
  5. mercruiser 502 mag mpi ECU
    By liquid asset in forum General Q & A
    Replies: 6
    Last Post: 01-13-2003, 11:13 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
OSO Sponsor
OSO Advertisers


OSO Directory
All times are GMT -5. The time now is 10:03 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.0
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Original Poster In Postbit provided by Original Poster In Postbit v1.0.0 (Free) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd. Runs best on HiVelocity Hosting.
Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.