Like Tree0Likes

Sea pump HELP..

Reply
Old 07-01-2011, 10:38 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: Norwalk, Ia
My Boats: 29 Fountain/ Procharged Baja
Posts: 72
Default Sea pump HELP..

I changed the inpeller, housing, and end plate. Running 5 Ibs pressure at 3000rpm and steam is coming out of the exhuast. I was running 15 to 20 pound before. Engine is not running Hot.
Any Ideas? or what to look for?
procharged 454 is offline  
Reply With Quote
Old 07-01-2011, 10:54 AM
  #2
Registered
 
Join Date: Mar 2009
Location: OFallon,Mo.
My Boats: 83' Nordic 23' Viking 505 BBC TRS Drive
Posts: 1,674
Default

Were there chunks missing from the old impeller. If so you need to find them.
picklenjim is online now  
Reply With Quote
Old 07-01-2011, 11:00 AM
  #3
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: Norwalk, Ia
My Boats: 29 Fountain/ Procharged Baja
Posts: 72
Default

Impeller was 2 season old but all there.
procharged 454 is offline  
Reply With Quote
Old 07-01-2011, 12:20 PM
  #4
Registered
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cheboygan, MI
My Boats: 1998 Velocity 280
Posts: 865
Default

Sounds like you may be sucking air. The merc pump housings are crap. I usually spend 1/2 an hour smoothing out the casting marks, and of course porting it.
ThisIsLivin is offline  
Reply With Quote
Old 07-01-2011, 12:30 PM
  #5
Registered
 
Join Date: Sep 2009
Location: Fort Worth, Texas
My Boats: 29' Fountain Fever/ HP 500 efi, Whipple Stage 1
Posts: 71
Default

I was in a similar sitch. Low pressure, lots of water out the pipes, not getting hot. Ended up being sand, or small rocks blocking the sender at the block.

If i understood you said, steam but not water, humm? Maybe the system needs to be back flushed, coolers possibly blocked up. usually in that sitch they need to removed and cleaned thoroughly. Ive had that problem also. After that, I installed strainers.

Last edited by Greenkeeper; 07-01-2011 at 12:35 PM.
Greenkeeper is offline  
Reply With Quote
Old 07-01-2011, 01:25 PM
  #6
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2003
Location: Norwalk, Ia
My Boats: 29 Fountain/ Procharged Baja
Posts: 72
Default

I will back flush but did not have the proplem before rebuilding sea pump, Sucking Air, would'nt the gasket take care of that. Suggestions on porting. I have the old style pump with the 90 degree outlets. Any one ever got bad parts from Mercury like housing spec to loose. I only changed one wear plate would changing the other one help?
procharged 454 is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 02:48 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.