Go Back  Offshoreonly.com > Technical > Do It Yourself, Boating on a Budget
2000 donzi 377 scoprion, throttle needed for warm starts >

2000 donzi 377 scoprion, throttle needed for warm starts

Notices

2000 donzi 377 scoprion, throttle needed for warm starts

Old 06-17-2022, 11:32 AM
  #1  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Posts: 41
Likes: 0
Received 7 Likes on 6 Posts
Default 2000 donzi 377 scoprion, throttle needed for warm starts

whats up guys, after a long year of ownership and two fresh engine rebuilds i am having a problem with warm starts only. cold starts the boat fires up immedatley and rungs like a top. We went out for a cruise, came back to dock and let it sit for an hour. it needed around 30 percent throttle to fire off but then slowly come back to idle and its fine. BOTH engines do the same thing. I did buy this boat from a owner that purchase from an auction. other then this issue it runs flawlessly now. its MEFI 3.
hypforlife32 is offline  
Old 06-17-2022, 11:50 AM
  #2  
Registered
 
Join Date: Aug 2007
Location: Merritt Island, FL
Posts: 760
Received 508 Likes on 229 Posts
Default

Injectors been serviced at any point? Leaky injectors will cause difficult hot starts but no problem at a cold start.
Also could be vapor locking if engine compartment is hot when you shutdown. Ethanol fuel will make this worse.


DrFeelgood is offline  
Old 06-17-2022, 11:53 AM
  #3  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Posts: 41
Likes: 0
Received 7 Likes on 6 Posts
Default

Originally Posted by DrFeelgood View Post
Injectors been serviced at any point? Leaky injectors will cause difficult hot starts but no problem at a cold start.
Also could be vapor locking if engine compartment is hot when you shutdown. Ethanol fuel will make this worse.
I had all 16 injectors professionally cleaned about 6 months ago but no run time on them since. what is there to do to prevent vapor locking if that is the case? would older fuel cause an issue? this tank is botched with 6 year old fuel and 1 year fuel with 10 gallons of new fuel lol
hypforlife32 is offline  
Old 06-17-2022, 12:01 PM
  #4  
SB
Registered
iTrader: (1)
 
Join Date: Nov 2004
Location: On A Dirt Floor
Posts: 12,464
Received 2,137 Likes on 910 Posts
Default

6 yr old fuel ?
SB is online now  
Old 06-17-2022, 12:09 PM
  #5  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Posts: 41
Likes: 0
Received 7 Likes on 6 Posts
Default

Originally Posted by SB View Post
6 yr old fuel ?
20 gallons of it was yes, it was totally my fault. forgot to empy tank and then filled it. ill be draining it all and installing new filters this weekend
hypforlife32 is offline  
Old 06-17-2022, 12:12 PM
  #6  
Registered
 
Join Date: Aug 2007
Location: Merritt Island, FL
Posts: 760
Received 508 Likes on 229 Posts
Default

Originally Posted by hypforlife32 View Post
20 gallons of it was yes, it was totally my fault. forgot to empy tank and then filled it. ill be draining it all and installing new filters this weekend
Well that's certainly a good place to start before doing any other troubleshooting.
DrFeelgood is offline  
The following users liked this post:
Griff (06-17-2022)
Old 06-17-2022, 04:34 PM
  #7  
Registered
 
Join Date: Jul 2009
Location: USA, PA
Posts: 609
Received 210 Likes on 122 Posts
Default

I have twin 350s, 2001, MEFI 3 as well.
I did new fuel pumps, coolers, and pressure regulators. Solved a lot of my similar issues. it's a hassle to get all that off in the hull, so I just did 'all the parts'. The pump would work when it wanted to, and the pressure regulator was all rusted up.
SabrToothSqrl is offline  
Old 06-17-2022, 05:14 PM
  #8  
Registered
 
Join Date: Dec 2016
Location: Portland OR
Posts: 316
Received 186 Likes on 94 Posts
Default

Another cheap and easy experiment is to open the hatch when you shut it off, letting out the heat and see if that makes the situation better.
87MirageIntruder is offline  
Old 06-17-2022, 05:55 PM
  #9  
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha/LOTO
Posts: 18,860
Received 1,171 Likes on 577 Posts
Default

If it was vapor lock, it would sputter and would not want to stay running for the first 10-20 seconds after it fired up
Griff is offline  
Old 06-20-2022, 10:55 AM
  #10  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: May 2021
Posts: 41
Likes: 0
Received 7 Likes on 6 Posts
Default

Originally Posted by DrFeelgood View Post
Well that's certainly a good place to start before doing any other troubleshooting.
Well im pretty confident i found my issue, ill attach a picture below. the right two where front the filters on the boat. the left is fresh 93. the right two bottles hardly had a fuel smell and when pumped into a drum is a dark brown. the fresh 93 has a very strong smell. much more yellow. Now thinking back i never had an issue with hot starts when it was running on the engine stand on fresh fuel. this would make complete sense


hypforlife32 is offline  
The following 2 users liked this post by hypforlife32:
87MirageIntruder (06-20-2022), DrFeelgood (06-20-2022)

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.