Like Tree0Likes

Help, can you tell me what went wrong?

Reply
Old 07-07-2005, 01:16 AM
  #1
wantacat
Guest
 
Posts: n/a
Default Help, can you tell me what went wrong?

Ok so i was cruisin along on sunday in the Nordic. I was going about 40mph. I decided to hit the throttle and speed up, when I did there was a sudden loud beep. The boat slowly came to a stop and since the throttle was still engaged the motor just reved up. So I put the boat in nuetral and opened the engine compartment. Smoke was coming from the belt/pulley area and it smelled like a burnt serpentine belt. I check to see if my boat still goes into gear, which it does. It will go into gear but as soon as I give it some gas it does the same thing again. boat will go no where,rpms will jump up,motor will rev up and the smoke will start up again. I dont think its a spun prop.What do you guys think? Bearings?coupler? Impellar pump? One last thing, its a 496 with a bravo, boat has 55hrs on it and was just serviced. Oil change and drive was checked for alignment. thanks
 
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 02:05 AM
  #2
Platinum Member
Platinum Member
 
timewarp's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Silverdale,Washington,USA
My Boats: 2002 Spectre 30,300X's
Posts: 602
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Sounds like you spun a coupler, if you had fried an impeller it would have overheated and you would still be able to move.

Caleb
timewarp is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 02:44 AM
  #3
Rob
VIP Member
Trade Score: (6)
 
Strip Poker 388's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Madison,Mississippi
My Boats: Hustler 388
Posts: 21,567
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Quote:
Originally Posted by timewarp
Sounds like you spun a coupler, if you had fried an impeller it would have overheated and you would still be able to move.

Caleb
If its the hub which it sounds like , I dont think a 496 has enough power to do it. I figure ya hit something or theres a engine misalimnt that made the hub spin.

Or the drive seazed [low oil?]and locked up the drive and spun the hub.

just guessing

Rob
__________________
.

The Only Time You Have To Much Ammo Is When Your Swimming Or On Fire.
Strip Poker 388 is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 08:44 AM
  #4
DJD
Registered
 
Join Date: Oct 2000
Location: Greenwich CT. U S of A
My Boats: 38' Cigarette, 42'Post, Driver:F2-07 Wild Child
Posts: 1,839
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Coupler!
DJD is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 08:58 AM
  #5
Registered
 
BajaRunner's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Austin
My Boats: I aint got $hit
Posts: 3,622
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Coupler.
BajaRunner is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 09:06 AM
  #6
Registered
 
Milord's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Lake St. Clair, Canada
My Boats: 1986 Four Winns Liberator 241
Posts: 1,213
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Coupler
Milord is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 11:47 AM
  #7
wantacat
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

I was still able to idle my boat back on to the trailer.
 
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 12:59 PM
  #8
Registered
 
GoCiggie31's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Where the water meets the oaks 'n Pines in the Sierra Nevada's of NorCal
My Boats: work in progress- an old Cig
Posts: 975
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

My guess-Coupler
Similar thing happened to me on my Nova years back outside the Golden Gate.

Motor mount collapsed, caused engine/drive misalignment and spun coupler-towed in at 125.00 per hr by Sea Tow @ 5mph for 6 hours...ouch...Wife still reminds me on the expense not including yanking motor.

Good luck hope it works out 4u
GoCiggie31 is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 01:01 PM
  #9
Team Dysfunctional
Charter Member
 
Hot Boat's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: PUTNAM VALLEY, Hudson River Valley
My Boats: 28 Scarab, Blown 850+ Hp
Posts: 1,419
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Quote:
Originally Posted by wantacat
I was still able to idle my boat back on to the trailer.
coupler
__________________
If it aint broke .... I can break it....
Hot Boat is offline  
Reply With Quote
Old 07-07-2005, 04:47 PM
  #10
Charter Member
Charter Member
 
Dean Ferry's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Merritt Is. Fl. USA
My Boats: 2006 Hustler 388, 2004 Hustler Talon 25, 1999 30 Spectre cat and 2007 21' hydrostream voyager w/ Merc. 225 EFI
Posts: 6,580
Default Re: Help, can you tell me what went wrong?

Quote:
Originally Posted by wantacat
I was still able to idle my boat back on to the trailer.

Drive coupler is spun.
Dean
Dean Ferry is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Game On
General Boating Discussion
27
07-19-2006 09:49 PM
bigmillsbigthrills
General Boating Discussion
27
05-09-2005 11:26 AM
Baja Bopp
General Q & A
14
07-07-2003 11:32 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:42 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.