Like Tree0Likes

Merc 300 xs optimax 3.2 racing

Reply
Old 04-09-2010, 09:35 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2006
Location: Seneca Lake
My Boats: Velocity 2008 290 600 SCI , whipple stage 2 kit. Sea Ray 1989 Sorrento S-19
Posts: 253
Default Merc 300 xs optimax 3.2 racing

anybody having issues with this motor , I have a friend with brand new in 2009 motor under 25 hours who keeps seizing pistons for the 4 th time . runs mercs best oil, 93 oct gas doesnt run the piss out it . no alarms go off , isnt overheating, not over reving on a 22 ft v bottom boat.
were all stumped . Need input from other owners .
wellcrafted is offline  
Reply With Quote
Old 04-09-2010, 09:55 AM
  #2
Registered
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunny South Florida
My Boats: 1996 SS8M Carrera Center Console twin 225 Optis 1989 SS8M Carrera Closed Deck 1982 Banana Boat 24 V8 Evinrude
Posts: 674
Default

I had a couple on my Cat and they didn't perform the way that I expected..Anyways, what size fuel line are you using..3/8...5/16...etc...This was the cause of one of mine..
joefitness123 is offline  
Reply With Quote
Old 04-09-2010, 04:28 PM
  #3
Registered
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 34
Default

he is using at least 3/8
maddogps80 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 06:29 AM
  #4
Registered
 
Join Date: Mar 2010
Location: QLD
My Boats: 21' Revolution 09' (Name Revolution Racing)
Posts: 229
Default

Have all the seizures occured on one bank?

Over here in australia we had several do the same thing around the country. Mercury started looking into it and ended up stripping all 300xs motors that had left the USA before the realisation and had them re honed as the tolerances were too tight. I believe all the failures occured on the left bank!

I ordered my 300xs November 08 and never got my engine (even though it was in the country) till march 2009 due to this procedure taking place.
All i can think of is you have got an engine that was manufactured with this inherint problem.

By the way my engine has never faulted , however i had several niggling problems which i attribute to the procedure which took place. eg: recieved engine with pin hole leak in air hose from compressor to fuel rail which wouldnt allow engine to idle or run at any rpm properly. Took weeks to find the problem even with mercurys assistance. In the end i found it myself. Just one of many annoying side affects i attribute to it not being addressed in the factory by the team that build the engines.
Kurt Hamilton is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 10:18 AM
  #5
Registered
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 34
Default

Failure has happened mostly on left bank number 3 and 5 cylinder but I had one failure that included number 6. Gee I wonder if that is the problem????
maddogps80 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 10:58 AM
  #6
Gold Member
Gold Member
 
AppSysCons's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Port Charlotte, FL
My Boats: CURR: 230LX, PREV:2007 30 Skater, 2003 36 Skater,1998 37 OuterLimits, B-Class race 28 Magnum
Posts: 2,116
Default

My 2007 30/308 Skater came from the factory with T/300XS. After 3 weeks (30 hours), one motor melted piston 5, and ventilated the block with the connecting rod. The power head was on national backorder so I was down from May 27 to Sep 28.

Since then the only other engine failure was a burned up coil and ignition harness at 97 hours. Presently, I have 120 hours on one and 90 hours on the other, but for some reason the computer shows 120 & 118 hours?

The real problem has been the lower units. I am on replacements 5 and 6. I was cracking them like clockwork, and other owners have reported the same thing.
Attached Thumbnails
Merc 300 xs optimax 3.2 racing-sk-30-ffv.jpg  
AppSysCons is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 11:07 AM
  #7
Registered
 
Join Date: Jul 2006
Location: Sunny South Florida
My Boats: 1996 SS8M Carrera Center Console twin 225 Optis 1989 SS8M Carrera Closed Deck 1982 Banana Boat 24 V8 Evinrude
Posts: 674
Default

Quote:
Originally Posted by joefitness123 View Post
I had a couple on my Cat and they didn't perform the way that I expected..Anyways, what size fuel line are you using..3/8...5/16...etc...This was the cause of one of mine..



Both lower units gone as well..
joefitness123 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 01:11 PM
  #8
Registered
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 34
Default

I know merc had problems with coils I burned up 3 of them but they sent a new design worked great .
maddogps80 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 02:48 PM
  #9
Registered
 
Join Date: Oct 2005
Location: LI, New York
Posts: 1,491
Default

Quote:
Originally Posted by wellcrafted View Post
anybody having issues with this motor , I have a friend with brand new in 2009 motor under 25 hours who keeps seizing pistons for the 4 th time . runs mercs best oil, 93 oct gas doesnt run the piss out it . no alarms go off , isnt overheating, not over reving on a 22 ft v bottom boat.
were all stumped . Need input from other owners .
Call merc, maybe its a lemon. I loved mine, put over 130 hours on it without ONE breakdown and only routine oil changes.
Mastercraft240 is offline  
Reply With Quote
Old 04-10-2010, 04:52 PM
  #10
Registered
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 34
Default

Its our 4th one
maddogps80 is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:00 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.