Like Tree0Likes

Formula Fastech Latham Power Steering Question

Reply
Old 06-27-2011, 06:38 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,069
Default Formula Fastech Latham Power Steering Question

I tried searching but found nothing on the forums...Does anyone know if the latham power steering system on the Formula Fastech's only uses one hydraulic steering pump? I have hydraulic pumps on both engines but only one seems to be plumbed in...I have a lot of squeeling from the port side pump and instead of replacing it, i am looking to just buy a smaller belt and skip the pulley altogether. any input is appreciated.

just looking for a quick fix for vacation until i can replace it...
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Old 06-27-2011, 08:20 AM
  #2
Charter Member #232
Charter Member
 
Audiofn's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Carlisle, MA USA
My Boats: 1979 Formula 302, 99 Formula 353, 81 Donzi 18 2+3 with 454
Posts: 18,379
Default

I am fairly sure they just use the one pump. If you look at the other then see were the lines are running. They probably just make a loop through the cooler. You still need fluid in the pump so make sure it did nto leak out or something first.
__________________
Put your best foot forward!
Audiofn is offline  
Reply With Quote
Old 06-27-2011, 08:38 AM
  #3
Registered
 
Join Date: Feb 2006
Location: Tallahassee, FL
My Boats: 1987 Donzi 22; 2008 Donzi 28 ZXO
Posts: 1,654
Default

Easiest way to tell is shut off the other engine. If the steering is hard as hell than it doesn't use that pump.

My Donzi is plumbed in with only one. Personally I think it sucks because there are times I run long idle zones and I'd like to shut down one of the engines but really can only shut down the port engine because of the steering issue.
VetteLT193 is offline  
Reply With Quote
Old 06-27-2011, 08:56 AM
  #4
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,069
Default

Quote:
Originally Posted by Audiofn View Post
I am fairly sure they just use the one pump. If you look at the other then see were the lines are running. They probably just make a loop through the cooler. You still need fluid in the pump so make sure it did nto leak out or something first.
well if its just a thru loop and the resevoir for the latham hydraulic fluid is full, then there isnt really anythign to check, right?
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 01:08 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.