Like Tree0Likes

Friction Setting for Kiekhaefer Controls??

Reply
Old 07-08-2011, 03:52 PM
  #1
Registered User
Platinum Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clarksville (Cincy) Ohio
My Boats: '86 '36 Mainship double cabin REALLY slow cabin cruiser
Posts: 2,144
Default Friction Setting for Kiekhaefer Controls??

Just re-did a set and installed them in my boat w/new Extreme cables. Problem is they work so well and have virtually no friction you have to hold them in place to keep a steady speed.
I don't remember seeing anything for that adjustment when I went through them.
These are older ones too if that makes a difference.
Going to run the boat tomorrow and that's my beer drinking hand.
Thanks guys.
Gary
Twin O/B Sonic is offline  
Reply With Quote
Old 07-08-2011, 04:29 PM
  #2
Platinum Member
Platinum Member
 
northernoffshore's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: ft. myers, fl.
My Boats: 33 powerplay 20 mako , 30 spectre ,22 velocity,
Posts: 2,387
Default

there should be a ball bearing and spring to give a rachet like motion .
northernoffshore is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2011, 02:20 AM
  #3
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha
My Boats: .......32............. ...............Active Thunder....
Posts: 15,743
Default

There should be a set screw on the throttles to adjust the tension. It has nothing to do with the cable attachments. You will most likely have to remove the controls so you can see the adjustment screws.
Griff is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2011, 05:23 AM
  #4
Registered User
Platinum Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clarksville (Cincy) Ohio
My Boats: '86 '36 Mainship double cabin REALLY slow cabin cruiser
Posts: 2,144
Default

Thanks guys. Heading out to take a look as soon as the sun comes up. I had them completely apart when finishing the project and saw no detent ball mechanism's but set screws I could have (hopefully) easily missed.
Thanks again.
Twin O/B Sonic is offline  
Reply With Quote
Old 07-09-2011, 10:30 AM
  #5
Registered User
Platinum Member
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2002
Location: Clarksville (Cincy) Ohio
My Boats: '86 '36 Mainship double cabin REALLY slow cabin cruiser
Posts: 2,144
Default

I lifted them out of their hole this morning but couldn't see anything to adjust. Looks like I'll have to totally remove them to see anything.
Twin O/B Sonic is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 08:52 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.