Go Back  Offshoreonly.com > Technical > Drives and Lower Units
Cobra Shift Problems >

Cobra Shift Problems

Like Tree0Likes

Cobra Shift Problems

Reply

Old 05-09-2016, 11:04 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2016
Location: Olathe, KS
My Boat: Aluminum and outboards
Posts: 102
Default Cobra Shift Problems

Took my boat out for the first time this weekend. 3.0 OMC Cobra. Got it off the trailer, but it wouldn't want to go in any gear but reverse. Went into gear when we manually shifted the transom linkage, but wouldn't off the throttle. Any ideas? This is my first boat, so I'm pretty new to all of this.
hvymtl939 is offline  
Reply With Quote
Old 05-09-2016, 08:43 PM
  #2
Registered
 
Join Date: May 2012
My Boat: '86 Formula 206, '89 Formula 272 (Sold), '87 Formula 311
Posts: 1,439
Default

First check the cable adjustment, it may be off. Usually it is the lower shift cable is bad though. You will probably need to replace it then get it adjusted just right, they are finicky on the cobras. Get a manual if you don't have one.
Mr Maine is offline  
Reply With Quote
Old 05-10-2016, 05:07 AM
  #3
Registered
 
Join Date: Oct 2015
Location: Lake George, NY
My Boat: 06 Pantera 24
Posts: 1,238
Default

Is your control it self in neutral? (throttle only) you do have a side mount control ?
class6 is offline  
Reply With Quote
Old 05-10-2016, 06:05 AM
  #4
Gold Member
Gold Member
 
Dave M's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: LaPlata, MD, USA
My Boat: 2017 30 Concept, 300 Verados
Posts: 5,394
Default

Good Luck! getting a Cobra shift cable working properly requires some form of black magic. My first boat had a Cobra drive too. In my area it was hard to find somebody who really knew how to work on them. And that was 20 yrs. ago!

Some good info here....... This site has been there for a long time, not sure if all those links still work. http://www.hastings.org/~stuart/cobra/
Dave M is offline  
Reply With Quote
Old 05-10-2016, 09:26 AM
  #5
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2016
Location: Olathe, KS
My Boat: Aluminum and outboards
Posts: 102
Default

Thanks for the feedback everyone. I'm going to try to adjust per that hasting's page, but have also ordered another cable just in case that doesn't solve it. Seems like the Cobra's are pretty solid units once you get them dialed in, it's just the adjustments that are a pain.
hvymtl939 is offline  
Reply With Quote
Old 05-13-2016, 09:10 AM
  #6
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2016
Location: Olathe, KS
My Boat: Aluminum and outboards
Posts: 102
Default

Finally got a chance to tear into it. Cable is ok, mount that holds it in place is busted. When I held the cable shroud myself to keep it from moving, it shifted fine. Now we just need to come up with some better mounting method.
hvymtl939 is offline  
Reply With Quote

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


OSO Sponsor
OSO Advertiser
OSO Advertiser
OSO Advertiser