Go Back  Offshoreonly.com > Technical > Drives and Lower Units
NA BBC/Imco Xtream Sc idle issue.. >

NA BBC/Imco Xtream Sc idle issue..

Notices

NA BBC/Imco Xtream Sc idle issue..

Old 01-07-2020, 09:23 PM
  #1  
VIP Member
VIP Member
Thread Starter
 
Rhythm and Blues's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Maine
Posts: 786
Received 4 Likes on 4 Posts
Default NA BBC/Imco Xtream Sc idle issue..

Happy New year fellas, I’ve been having a little issue the last couple summers, nothin big just more of a item of interest. I have a set of Corretti built N/A 1050cfm Carb’d 580/780 solid rollers motors 10:1, and timing locked at 34 (IIRC) in front of a set of Imco Xtream Sc drives in my Cafe. I’ve set the hot idles @ 800rpm motors run beautifully; Joe just built these the winter of 17/18. I have a little trouble when I put them in gear while maneuvering around the dock, they end up wanting to fall on their faces after too long if i dont bump the idle or put them in neutral and clean them out. Now I realize this could be a motor and/or ignition question but I was wondering if anyone has dealt with this? I set the idles at 800 as per imco’s instructions for cone clutch life but have also read 900rpm is perfectly acceptable. Thoughts? Griff? Thanks.

Last edited by Rhythm and Blues; 01-07-2020 at 10:07 PM.
Rhythm and Blues is offline  
Old 01-07-2020, 10:13 PM
  #2  
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha
Posts: 17,492
Received 43 Likes on 28 Posts
Default

Idle at 800 rpms in neutral??? or in gear???

900 rpms in neutral will be fine and I wouldn't have any concerns
Griff is offline  
Old 01-07-2020, 10:45 PM
  #3  
VIP Member
VIP Member
Thread Starter
 
Rhythm and Blues's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Maine
Posts: 786
Received 4 Likes on 4 Posts
Default

Originally Posted by Griff View Post
Idle at 800 rpms in neutral??? or in gear???

900 rpms in neutral will be fine and I wouldn't have any concerns
Thanks Griff, their at 800 in neutral hot..
Rhythm and Blues is offline  
Old 01-08-2020, 07:47 AM
  #4  
Registered
 
Join Date: Feb 2001
Location: Elizabethtown KY USA
Posts: 436
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Had similar issue years ago with a 454 Mag that had a cam change. Wee bit to much cam and had a reversion issue at idle. Bumped idle speed up and it improved. I don't remember what the idle speeds before and after were but guessing issue with 750-800 in gear before and 800-850 after?
GETTINBYE is offline  

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


OSO Sponsor
OSO Advertiser
OSO Advertiser

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.

OSO Advertiser