Like Tree0Likes

525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Reply
Old 12-05-2005, 11:03 AM
  #1
Joe
Offshore Cowboy
Platinum Member
Thread Starter
 
Joe's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Houston, TX
My Boats: '03 Lip-ship Gladiator - Purchased (Not from Lip-Ship) w/ worn out Merc's posted on OSO Classifieds and told to me had "Fresh Motors." Wish I would have gotten to Philly's 1 Day Sooner and bought the Gladiator he sold to Tommy!!!
Posts: 1,834
Default 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Ok, Here's the issue. This is the first boat I've had w/ Sportmasters (& ITS / 525 EFI's).

When I launch the boat at the ramp, the motors won't catch prime (no water flow thru sea strainers) - resulting in two shredded impellars, which have been replaced (whole kit, not just impellars) and back-flushed. Since then, still is doing the same thing. I have to give the engines throttle in order to catch prime (which causes fouling of the plugs - not supposed to give throttle when engines are cold etc... as per the Merc. manuel - I've now found is unfortunatly true).

In advance.... Yes, we are backing the boat more than deep enough, making sure the drives are submerged.

Anyone experienced this and, if so, what did you do to solve the issue?

Joe
Joe is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:06 AM
  #2
Lip-Ship- Grafikworx Glad
Platinum Member
 
pm203's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: MA and NH
Posts: 3,615
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

This may be a supid question, but have you checked the freshwater flush valves?
pm203 is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:15 AM
  #3
Registered
 
Join Date: Aug 2004
Location: Paducah KY KY Lake
My Boats: 39 Lip-Ship Cigarette 700 Zuls
Posts: 3,811
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

are they mounted to high? just a thought.
customryder is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:15 AM
  #4
Registered
 
Join Date: Jun 2001
Location: Michigan
My Boats: It's how well you go fast
Posts: 3,345
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

sea strainer location and plumbing

hope they are not filling from the bottom up??
audacity is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:16 AM
  #5
Joe
Offshore Cowboy
Platinum Member
Thread Starter
 
Joe's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Houston, TX
My Boats: '03 Lip-ship Gladiator - Purchased (Not from Lip-Ship) w/ worn out Merc's posted on OSO Classifieds and told to me had "Fresh Motors." Wish I would have gotten to Philly's 1 Day Sooner and bought the Gladiator he sold to Tommy!!!
Posts: 1,834
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Quote:
Originally Posted by pm203
This may be a supid question, but have you checked the freshwater flush valves?
Arr..Arr.. Arr... Yep! As I mentioned, it will catch prime when given throttle. It's funny this was the first reply. I almost typed that in! Thanks for the quick thought and response.

One of my buddies did that on his 47 and then proceeded to sweat his @ss off for the next two hours (in 90+ degree temp) replacing all three impellars on the ramp! ...remember that, Scott!!!!
Joe is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:18 AM
  #6
Joe
Offshore Cowboy
Platinum Member
Thread Starter
 
Joe's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Houston, TX
My Boats: '03 Lip-ship Gladiator - Purchased (Not from Lip-Ship) w/ worn out Merc's posted on OSO Classifieds and told to me had "Fresh Motors." Wish I would have gotten to Philly's 1 Day Sooner and bought the Gladiator he sold to Tommy!!!
Posts: 1,834
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Quote:
Originally Posted by customryder
are they mounted to high? just a thought.
Might be... Good thought. The ramp is fairly steep. It's a LipShip, so I'd have to wonder (but it sure makes sense).
Joe is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 11:36 AM
  #7
Registered
VIP Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 84
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

I had same problem with just starboard side and replaced impeller still have same problem boat kept on lift ten feet of water and no problem with port side have to rev to 1000 to get it to pick up same engine set up on 05 38 top gun
topgun 38 is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 12:16 PM
  #8
Joe
Offshore Cowboy
Platinum Member
Thread Starter
 
Joe's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Houston, TX
My Boats: '03 Lip-ship Gladiator - Purchased (Not from Lip-Ship) w/ worn out Merc's posted on OSO Classifieds and told to me had "Fresh Motors." Wish I would have gotten to Philly's 1 Day Sooner and bought the Gladiator he sold to Tommy!!!
Posts: 1,834
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Quote:
Originally Posted by topgun 38
I had same problem with just starboard side and replaced impeller still have same problem boat kept on lift ten feet of water and no problem with port side have to rev to 1000 to get it to pick up same engine set up on 05 38 top gun
Hmmm.... Strange? Keep me posted and I'll do the same.
Joe is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 03:24 PM
  #9
Platinum Member
Platinum Member
Platinum Member
 
skaterboy's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Colts Neck, NJ
My Boats: 388 Raceboat & 31' Cobra Cat
Posts: 372
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Are you using a "wire reinforced hose" from the sea strainer to the impellar pump ??? If not a dry hose will collapse very easy from the suction of the pump.
skaterboy is offline  
Reply With Quote
Old 12-05-2005, 03:56 PM
  #10
Joe
Offshore Cowboy
Platinum Member
Thread Starter
 
Joe's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Houston, TX
My Boats: '03 Lip-ship Gladiator - Purchased (Not from Lip-Ship) w/ worn out Merc's posted on OSO Classifieds and told to me had "Fresh Motors." Wish I would have gotten to Philly's 1 Day Sooner and bought the Gladiator he sold to Tommy!!!
Posts: 1,834
Default Re: 525 EFI's / SPORTMASTERS / ITS HELP, PLEASE!

Quote:
Originally Posted by skaterboy
Are you using a "wire reinforced hose" from the sea strainer to the impellar pump ??? If not a dry hose will collapse very easy from the suction of the pump.
Yep... I'm not real technical, but, it's the "stock" set-up from LipShip (the thick/fat black hose - appx. 2" in diameter).

...by the way, Nice avatar/boat! Do you know Bruce Bullock? He's a friend of mine.
Joe is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
mikebrls
Sonic
8
12-03-2007 05:46 PM
mikebrls
Sunsation
1
09-22-2007 08:48 AM
mikebrls
Powerquest
0
09-20-2007 04:15 PM
BamBam
General Boating Discussion
5
03-20-2006 11:28 AM
Chuck
General Boating Discussion
49
12-01-2005 09:22 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:23 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.