Like Tree0Likes

500 efi over heating.driveing me nutz!!

Reply
Old 04-25-2009, 10:47 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2003
Location: Punta Gorda
My Boats: new to me 388 slingshot 2000 velocity 390 sold 2005 390 velocity sold 2001 390 velocity sold 260 velocity sold 320 velocity sold 30ft velocity sold vr1 velocity sold 35 Cigarette sold. 34 phantom cur.
Posts: 1,789
Default 500 efi over heating.driveing me nutz!!

500 efi only over heats 1/2 up the canal from a day of boating. The port mot. did this a bit ago and I checked everything and even rep. the raw water pump housing and imp. rep. the thermostate and flushed everything. Still did it. so I changed the cerc. pump and that fixed it. Now the star. mot. doing the same thing. So I went through every thing and changed the cerc. pump and still doing the same thing..
It will go from 150 to 200 deg. and drop back to 150 deg then go back to 190 deg and drop. If I rase the rpms it drops faster. Checked for air leeks on the suc. sid of the raw water pump .everything looks good W.T.F. over!!!!!!!!!!!
Velocity Tom is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 10:51 AM
  #2
Registered
Trade Score: (2)
 
TxHawk's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Dallas
My Boats: Excalibur 27 Flat Deck Restomod
Posts: 2,940
Default

Have you checked the temp with a probe or a heat gun? Could be lying to you.
TxHawk is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 10:54 AM
  #3
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2003
Location: Punta Gorda
My Boats: new to me 388 slingshot 2000 velocity 390 sold 2005 390 velocity sold 2001 390 velocity sold 260 velocity sold 320 velocity sold 30ft velocity sold vr1 velocity sold 35 Cigarette sold. 34 phantom cur.
Posts: 1,789
Default

Im going to do that today.
Velocity Tom is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 10:55 AM
  #4
Registered
Gold Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: abell md
My Boats: DCB f-29
Posts: 545
Default

check the oil cooler could be debris stuck in it
chuckels is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 03:44 PM
  #5
Registered User
 
BAJA WILL's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Tampa, Indian Shores Beach
My Boats: Don't even mention the word boat
Posts: 3,300
Default

Start simple, check the thermastate. Oh and water pressure, could be impeller.
BAJA WILL is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 06:49 PM
  #6
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2003
Location: Punta Gorda
My Boats: new to me 388 slingshot 2000 velocity 390 sold 2005 390 velocity sold 2001 390 velocity sold 260 velocity sold 320 velocity sold 30ft velocity sold vr1 velocity sold 35 Cigarette sold. 34 phantom cur.
Posts: 1,789
Default

Done everything you can think of been boating in the gulf for years .
Ran out to the bay and the temp would go from 150 to 195 deg back and forth .at idle Ran 25 miles to the isands and on the way back we ran in to a fountain and ran the **** out of it. never over heated again.
Velocity Tom is offline  
Reply With Quote
Old 04-25-2009, 08:25 PM
  #7
Registered
 
mikes280's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: charlotte nc.
My Boats: velocity/proline
Posts: 1,846
Default

Quote:
Originally Posted by Velocity Tom View Post
Done everything you can think of been boating in the gulf for years .
Ran out to the bay and the temp would go from 150 to 195 deg back and forth .at idle Ran 25 miles to the isands and on the way back we ran in to a fountain and ran the **** out of it. never over heated again.
di you have to run that hard to keep up see if you had a good tech there he could fix it
mikes280 is offline  
Reply With Quote
Old 04-26-2009, 10:20 AM
  #8
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2003
Location: Punta Gorda
My Boats: new to me 388 slingshot 2000 velocity 390 sold 2005 390 velocity sold 2001 390 velocity sold 260 velocity sold 320 velocity sold 30ft velocity sold vr1 velocity sold 35 Cigarette sold. 34 phantom cur.
Posts: 1,789
Default

Im as good as anyone. But this one just was ****ed up.
I had Teeter and Big john with me and thay never seen anything like it.

Last edited by Velocity Tom; 04-26-2009 at 11:51 AM.
Velocity Tom is offline  
Reply With Quote
Old 04-26-2009, 05:10 PM
  #9
Charter Member#157
Charter Member
 
MnFastBoat's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Minneapolis, Mn, Usa
My Boats: 1999 Advantage 28' Cat
Posts: 1,847
Default

Quote:
Originally Posted by chuckels View Post
check the oil cooler could be debris stuck in it


I second this notion!
Do not just rely on the fact you back flushed it!

Mine had this problem several times, any running under 3500 was just fine.

Last winter I took every hose/part of the cooling system
Found major pluggage in the oil cooler holes!
Only have 5 open holes.

Took many hours and about a dozen wire coat hangers to push and prod all of the pebbles and debris out.
But low and behold it was worth it!
Saved over $500 in a pair of replacement coolers and now runs the temps it should all the way up the ROM levels
__________________
This Cat is trying to keep up with the Big Dogs
MnFastBoat is offline  
Reply With Quote
Old 04-26-2009, 07:25 PM
  #10
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2003
Location: Punta Gorda
My Boats: new to me 388 slingshot 2000 velocity 390 sold 2005 390 velocity sold 2001 390 velocity sold 260 velocity sold 320 velocity sold 30ft velocity sold vr1 velocity sold 35 Cigarette sold. 34 phantom cur.
Posts: 1,789
Default

My isue was at idle ret. from running the boat only.
I just got back from running it and it is fine. the eng. with the isue is now 10deg cooler than before.
Maby I sucked up something and blew it out running back yesterday.
Velocity Tom is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:31 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.