Like Tree0Likes

weird engine problem

Reply
Old 05-16-2010, 09:00 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Navarre, FL
My Boats: Formula 330SS
Posts: 367
Default weird engine problem

Boat ran great yesterday, camped out and when I woke up this morning it won't start. I have plenty of battery power and it would turn over but it wouldn't fire. Got towed in, tried to start it on the hose with starting fluid and still wouldn't fire. I have noticed lately that when I turn the key the fuel pump hasn't been priming. I'm thinking it's electrical since it wouldn't fire on starting fluid... Where do I begin to trouble shoot? Any ideas?
1999 7.4 volvo gi
serial 4110176452
model 386894
Thanks
Aaron
alindquist is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 09:18 PM
  #2
Registered
 
Lauderdaleboats's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Florida
My Boats: Bandit Boats
Posts: 409
Default

I have replaced more fuel pumps on those motors than you can shake a stick at. A fuel pressure test would be a good starting point
Lauderdaleboats is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 09:37 PM
  #3
Registered
VIP Member
 
Join Date: Oct 2004
Location: Long Island, NY
My Boats: 1998 Scarab
Posts: 870
Default

Quote:
Originally Posted by Lauderdaleboats View Post
I have replaced more fuel pumps on those motors than you can shake a stick at. A fuel pressure test would be a good starting point
But shouldn't it fire up briefly with the starter fluid ? I'm def. not a mechanic, but if the fuel pump goes, doesn't it usually kick with starting fluid, for a second or two ?
frankenstein is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 10:29 PM
  #4
Charter Member #1055/Moderator
Charter Member
Trade Score: (1)
 
GO4BROKE's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: CNY
My Boats: Sonic 386
Posts: 4,579
Default

My guess would be no spark.
Start with the basics,
check spark, and fuel pressure.
__________________
[img][/img]
GO4BROKE is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 11:00 PM
  #5
Registered
 
DirtyMoney's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Murrayville, GA
My Boats: 368 Skater, 33 Scarab AVS(Sold), Fountain 48EC Yanmar/Arneson, Deep Impact 33LS
Posts: 3,010
Default

Is there a bleeder to check if there is fuel pressure?
DirtyMoney is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 11:08 PM
  #6
VIP Member
VIP Member
 
Ebay Ed's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Ohio
My Boats: 1998 Baja Boss 272 HP 500 EFI, 1984 BAJA 164 Sunsport 90 hp Evinrude
Posts: 1,521
Default

pull a plug wire off and stick your tongue on it while a buddy turns the engine over that will let you know if you have spark LOL
Ebay Ed is offline  
Reply With Quote
Old 05-16-2010, 11:12 PM
  #7
Platinum Member
Platinum Member
 
Perfectmix's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Traverse City, Mi
Posts: 850
Default

By chance is your killl switch on your helm in the run position?
Perfectmix is offline  
Reply With Quote
Old 05-17-2010, 10:16 AM
  #8
Registered
 
Join Date: Jun 2009
Location: Norwalk, Ohio
My Boats: 28 Scarab
Posts: 165
Default

Quote:
Originally Posted by Perfectmix View Post
By chance is your killl switch on your helm in the run position?
I have seen the safety tether for the ignition accidently get pulled out after "camping trips" follow the string,,find the clip and slide it back in...happens when there are kids around
Scarab Billy is offline  
Reply With Quote
Old 05-17-2010, 01:57 PM
  #9
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Navarre, FL
My Boats: Formula 330SS
Posts: 367
Default

Thanks for the help guys...
There is not a tether just a switch under the dash so I don't think that is it however that is what it is acting like (and we did check it). I was thinking fuel pump from the start since it doesn't "prime" when I hit the key. However with starting fluid I figured it would at least pop but it didn't. I'm going to check spark in a while and go from there... I really just don't want to start buying up parts until I know what's going on.
Is there a main breaker on the engine that could have popped? If there is will the the engine still turn over? It finally stopped raining so I'm hoping to dig in a little deeper tonight.
alindquist is offline  
Reply With Quote
Old 05-17-2010, 04:48 PM
  #10
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2006
Location: Navarre, FL
My Boats: Formula 330SS
Posts: 367
Default

update:
Got in the boat today to do a little trouble shooting, hit the key and nothing... It won't turn over. I know the batteries are charged and all the accessories work. It does make a click sound but that's about it... I'm gonna keep digging through these manuals but if anybody has any ideas I'm all ears.
alindquist is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:37 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.