Like Tree0Likes

Sea trial on Saturday results....

Reply
Old 06-24-2002, 08:34 PM
  #1
Gone Fishin'
Charter Member
Thread Starter
 
Waterfoul's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Grand Rapids/Holland/Grand Haven
My Boats: 1988 Tracker Pro 17, 40 hp Mariner.....1972 Glastron GT 140, Merc 50 power!!!
Posts: 7,408
Unhappy Sea trial on Saturday results....

Motor runs well. Jumps on plane. Oil temp is an issue though.
It seems my oil may be flowing past the bypass valve in the filter adapter. Saw 260 degrees in a short cruise never exceeding 3800-4000 rpm or so.

Gonna work on it tomorrow. I need a day off from tinkering with the damn thing.
__________________
[b]M Go Blue.......Gator boots, gator luggage, gator purses... all at cut rate deals!!!!
Waterfoul is offline  
Reply With Quote
Old 06-24-2002, 11:14 PM
  #2
Registered
 
Join Date: Jul 2001
Location: oshawa ontario
My Boats: 31 Scarab Thunder
Posts: 4,699
Default

Good to hear its running well...........you'll get the oil temp issue solved...................Doug
pullmytrigger is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 12:43 AM
  #3
Charter Member #232
Charter Member
 
Audiofn's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Carlisle, MA USA
My Boats: 1979 Formula 302, 99 Formula 353, 81 Donzi 18 2+3 with 454
Posts: 18,379
Default

How do you test/fix that? I was having a similiar problem with my engine??? Well let us know the end is certainly in site!!!!

Jon
__________________
Put your best foot forward!
Audiofn is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 02:03 AM
  #4
gofastboater
Guest
 
Posts: n/a
Default

Foul, thanks for the call on Saturday. I was on my way down to the marina and got side tracked along the way...I know excuses...excuses....I tried to look up on Sunday!! I must have missed ya....was looking forward to seeing the Waterfoul running.

Give me a call soon, I'll have to take you a spin on my new ride!!!

GFB
 
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 02:15 AM
  #5
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha
My Boats: .......32............. ...............Active Thunder....
Posts: 15,752
Default

Mike, glad to here everything is getting on the right track. I'm sure you'll get the oil temp figured out and have a 100 hrs on the boat by the end of the season.
Griff is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 11:01 AM
  #6
Registered
 
traviss's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: On the river
My Boats: 1989 18.5 ft XLT powerplay
Posts: 3,372
Default

Sounds like everything is going good mike.. That bypass in the adapter is what i just fixed on the powerplay.. It was going through the bypass instead of the filter, cooler, oil stat. Talked to a few people and then called tyler crockett, he said to remove the valve and tap the hole to put a pipe plug in it. Instead I just welded up the bypass hole, then you have to run a high burst oil filter, in which I am running the Fram HP4 (small block chevy) The thing that told us that it was going through the bypass was it had more oil pressure at idle then it did at cruise and WOT and the oil was hot.. After fixing the problem my oil pressure is great but my oil is still 230 at cruise.... 270 at WOT .. I have to buy a bigger oil cooler when I get the cash.

don't worry man.. i have a been FOULized again this weekend.. this weeks parts for the boat, new coil, carb fuel filters, PCV system... plus i have oil all over the bilge and no traces of where its coming from LOL! but its all worth it after I spanked that guy in his BBC jet boat

Yeah and where has Crazyhorse been???..

Any questions mike let me know..

[email protected]

Good luck

Travis
traviss is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 11:29 AM
  #7
Charter Member #655
Charter Member
 
dyno's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Holland, Michigan
My Boats: 1993 Sonic 31ss
Posts: 4,939
Default

Hey Travis!!!! Dave is still off from work.....vacation this time 3 weeks off.... what a scab! called him on his cell last night to talk but I think he's on vacation time if you know what I mean....Did you see my Milk post? any thoughts?
Dyno
__________________
If your boat has a sail do you ride a horse to the ramp?
dyno is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 05:52 PM
  #8
Registered
 
traviss's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: On the river
My Boats: 1989 18.5 ft XLT powerplay
Posts: 3,372
Default

hmm dyno... your milk problem ... don't really know it could be anything i guess... hell my motor has clean oil, but in my valve covers I have white sludge and water LOL! any my oil is getting way hotter so it does boil the condensation out.. its a wild goose chase... my could be reversion too.... hell i don't really worry as long as the oil is nice its stays in the boat!


chat with ya later about this gotta run don..

Travis
traviss is offline  
Reply With Quote
Old 06-25-2002, 07:22 PM
  #9
Charter Member #71
Charter Member
 
DanB's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Merritt Is., FL
My Boats: 1993 Cig
Posts: 919
Default

Mike
Glad to hear your back in business...now go out and run the snot out of it and enjoy!!! Keep in touch.
Dan
DanB is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Hot4Teacher
General Q & A
1
08-12-2006 12:22 AM
Wild
General Boating Discussion
38
04-22-2005 09:39 AM
ArtsWarlock
American Offshore
1
10-28-2002 08:47 PM
Waterfoul
General Boating Discussion
10
06-22-2002 11:30 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:47 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.