Like Tree0Likes

Problem with Corsa silent choice!

Reply
Old 07-17-2002, 01:09 PM
  #1
Charter Member #1251
Charter Member
Thread Starter
 
BAJA342's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: wilm. de.
My Boats: performace boating, nascar, hockey
Posts: 226
Default Problem with Corsa silent choice!

The problem is the two inside exhaust cutouts will not open when activated with the switch. They try to open but just snap back to closed. I can manually open them by pushing them and they stay. The outer exhaust open and close with no problem. Any suggestions? Thanks.

Frank.
BAJA342 is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 01:15 PM
  #2
Jan
Member "69" Charter #70
Charter Member
 
Jan's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Lake Murray, South Carolina
My Boats: NONE
Posts: 465
Default

Sounds like low voltage on your batteries. I know on my boat that if I have played the stereo for extended periods my solenoids will not pull in till the batteries charge backup.

I think it takes 1.5 amps to pull the solenoids and .7 to hold and you have (x)4.

My 2 cents

Jan
Jan is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 01:33 PM
  #3
Registered
 
Join Date: Dec 2000
Location: Solomons Island, Md
Posts: 916
Default

I have one that sometimes will not open when the motor is powered off. When the motor is on, it always opens. I don't know if it has anything to do with the water running thru it helping to "push" it open or if it's the increased voltage that's present when the motor is running.

Dosn't matter much to me. I just start the motors with them shut then pop them open once running.
29 OUTLAW is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 02:20 PM
  #4
rick32
Guest
 
Posts: n/a
Default

I have these on my Sunsation.... YOu know whatthe problem is....

THEY DONT WORK.... Corsa markets a flawed system. I fully intend on taking mine off and asking for a refund...... I have noted all compliants on the board... You need to call Jim Browning Jr. at the Corsa Factory at ask for a refund.

Rick 32
 
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 03:11 PM
  #5
Registered
 
euby's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Indy
My Boats: 24' formula
Posts: 266
Default

huh....i wonder if it has anything to do with horsepower and exhaust pressure? I've had my corsa's for 6 years and haven't had any problems at all. I only have 365hp and can open or close them at any RPM.
euby is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 03:35 PM
  #6
Registered
 
EX20's Avatar
 
Join Date: Jul 2001
Location: Milwaukee, WI
My Boats: 2000 Wellcraft Excalibur
Posts: 123
Default

Are these supposed to stay closed at higher RPMs? Mine can't hold the butterfly valves closed above 2300RPM.
EX20 is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 03:50 PM
  #7
Registered
 
hot water's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Northern California
My Boats: 2000 382 Formula Fastech
Posts: 480
Default Try This

Try activating the non working selenoid by disconnecting the power and running power direct from the batteries to the selenoid. If it reacts normally, then you must have a voltage drop across your system. You could also double check this with a voltmeter.
hot water is offline  
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 03:57 PM
  #8
wilerty
Guest
 
Posts: n/a
Default

The solenoids do go bad ... I just had to replace one. Remember Corsa has a three year warranty.
 
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 03:58 PM
  #9
283CHECK
Guest
 
Posts: n/a
Default I'm having the same problem

Called the factory and they sent me a fax with testing information. It is basically running 12 volts directly to the solenoid. I had already tested voltage at the solenoid(12.9v) and told them that, they said give it a shot but sounds like the solenoid is shot. $80 to replace it. I never thought about trying it with the motor runing I'll give that a shot tonight. For the time being we wired it open and I'll spend the $80 this winter to fix it. Just put in a new motor so running out of boating funds
 
Reply With Quote
Old 07-17-2002, 04:35 PM
  #10
BuzzinBye!
Guest
 
Posts: n/a
Default

My friend has the same set-up. He has had to replace one solenoid before, but usually it is just the connections at the solenoid being loose and not allowing enough current to open. Also Corsa is very responsive to any issues you may have.

Dan
 
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
DURANGOKID59
General Q & A
13
09-07-2006 03:47 PM
DURANGOKID59
General Boating Discussion
7
08-29-2006 11:01 AM
35 White Lightning
Fountain
2
08-12-2006 04:33 PM
splashandburn
General Q & A
9
05-03-2004 03:48 PM
edb07
General Q & A
3
07-22-2002 02:03 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:13 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.