Like Tree0Likes

OT: more tahoe prob.

Reply
Old 05-19-2003, 01:26 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
JUSTONCE's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: tropical Cleveland OH
My Boats: boatless
Posts: 3,284
Default OT: more tahoe prob.

Once again I call on the infinite wisdom of OSO.my 96 tahoe is giving me chit again. I got on the highway today to p/u/ some stuff for the boat. Truck was running a little funny (bucking @ 65-70) so I'm thinking EGR. than I get off and stopped at the exit ramp and the engine light pops on, The trucks idling so rough I thought it was going to die. The odd thing is as soon as it started this I noticed the gas peddle sticking in the closed position

once I pushed the peddle enough to crack the throttle plate open than it operated smoothly, almost like too much vacuum. The truck has been throwing the light on and off for a while with a rich mixture code, but never a drivability problem. Also I wood think if the egr was sticking it wood cause low vacuum and a lean condition.
I'm hoping someone has run into this before cause I don't have the time or money to troubleshoot this thing being that I'd like to get my boat ready before it snows again.
Thanks in advance,
Martin.
JUSTONCE is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 02:21 PM
  #2
Forum Regulator
VIP Member
Trade Score: (1)
 
Sydwayz's Avatar
 
Join Date: May 2001
Location: Worldwide
My Boats: 17' Speedliner Cat & O.P.B.
Posts: 21,920
Default

My goodness. How many miles are on this thing? On my 96 Tahoe, and the only thing I ever replaced was the wiper controller.

I wish you luck.
Sydwayz is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 02:32 PM
  #3
Registered
Thread Starter
 
JUSTONCE's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: tropical Cleveland OH
My Boats: boatless
Posts: 3,284
Default

120,000 I've always had god luck with chevy's But I'm gonna DRIVE THIS F ***IN THING OFF A CLIFF.
I'm sure it was a maintance free vehicle for the last owner.
JUSTONCE is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 02:50 PM
  #4
Registered
 
MitchStellin's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Grand Haven, MI USA
My Boats: Zodiac RIB
Posts: 3,124
Default

A rough idle can sometimes be a vacuum leak. It may run somewhat smooth at speed but horrible at idle. A huge sucking noise is a good clue otherwise it may be buried and not noticable. How about plugs and/or wires? 120k would mean they are shot if never replaced. Those TBI engines are still simple so you should be able to fix it yourself. Good luck.
MitchStellin is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:05 PM
  #5
Registered
Thread Starter
 
JUSTONCE's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: tropical Cleveland OH
My Boats: boatless
Posts: 3,284
Default

I shut the truck off and restarted it and it runs fine now. I don't think it is mechanical or vacuum I'm pretty sure its electrical sys. I was just wondering if anyone has expieienced this from an EGR valve, That is what I'm leaning towards, and will cause the internal vacuum leak.
JUSTONCE is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:11 PM
  #6
Registered
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 4,215
Default

Wish I could help but like sydways said the only thing that I have had to replace is a wiper motor.

Oh yeah and a master cylinder (Thanks Again)
BTW, did ya get the beast painted?
THRILLSEEKER is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:25 PM
  #7
Registered
 
Shorgasm's Avatar
 
Join Date: Apr 2001
Location: On the back of a chicks M3..If you're gonna ride my ass at least pull my hair!!
Posts: 1,212
Default

Would a vacuum leak make a engine run rough at idle???

My little 4.3CPI Blazer idles a little rough but once you touch the gas it is smooth as can be....now there is an issue at the throttle body....the bellow that attaches there is a real ***** and is torn at the collar on the bottom side.I never thought much about it and slapped it on as best it would go.

It's the last bottom part of the intake tube that slides on the throttle body..... If this is just an issue then i will venture out to get another...whatta think
Shorgasm is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:31 PM
  #8
Were doomed!
Charter Member
Trade Score: (1)
 
Wally's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Chicago, IL
My Boats: Chris Craft Stinger 222
Posts: 5,528
Default

If you think its vacume/electrical related you may want to clean the IAC valve.......or if you havent done so allready go to the local GM dealer and get a can of Top Engine Cleaner (TEC) ..follow directins for cleaning engine and i always change plugs after doing this. Or you can get the same stuff from NAPA but its goes under the name Sea Foam .....it cleans all the gunk off the inside of the intake and cylinders
__________________
-Wally

Money can't buy happiness, but it can buy horsepower. And I've never seen a sad person hauling a$$!
Wally is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:40 PM
  #9
Registered
Thread Starter
 
JUSTONCE's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: tropical Cleveland OH
My Boats: boatless
Posts: 3,284
Default

I was on my way to p/u more fineline tape when this crap happened but It's really coming along. four more colors and the clear and I'll be done.

I just ran the codes and got RICH MIX BANK 1
RICH MIX BANK 2
DEALER INSALLED EMISSIONS
CAM LOCATION.
the cam location code is from when I did my intake and accidentally started it with the distribtor harness unplugged.I never cleared the codes.
JUSTONCE is offline  
Reply With Quote
Old 05-19-2003, 03:43 PM
  #10
Registered
Thread Starter
 
JUSTONCE's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: tropical Cleveland OH
My Boats: boatless
Posts: 3,284
Default

Thanks for all the advice guys
JUSTONCE is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
zimm17
General Q & A
10
06-15-2007 07:44 AM
97BossHammer
General Q & A
13
05-10-2004 12:16 AM
mattis75
General Q & A
1
08-17-2003 08:08 PM
JUSTONCE
General Boating Discussion
20
04-29-2003 06:33 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:48 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.