Like Tree0Likes

Pop in rebuilt 454

Reply
Old 07-24-2003, 07:42 AM
  #1
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default Pop in rebuilt 454

I have twin 454's in an early 36' Sonic (1984). They were run-out so I had them rebuilt a few weeks ago. While they run great now, I still have the same "pop" (backfire) in one of them that I had prior to rebuild. It occurs above say 3500 rpm; a single pop that may occur now and then again in 5 minutes sometime sooner sometimes later but if it's running over 3500 rpm, it's going to pop. I've swapped carbs, coils, thundberbolt IV packs. I've had 3 sets of ignition wire, plugs and distributor caps on it. Heads were replaced (old ones cracked) with new valves, seats, guides, springs. Running solid lifts & cam. Still have the pop in that engine. Appears to be through the carb to me. Will try swapping the Distributor itself this weekend. Out of ideas, any help would be greatly appreciated at this point.
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 07:46 AM
  #2
Charter Member #232
Charter Member
 
Audiofn's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Carlisle, MA USA
My Boats: 1979 Formula 302, 99 Formula 353, 81 Donzi 18 2+3 with 454
Posts: 18,379
Default

You may want to post this in the Tech area if you have not already. I wonder if they set the valves a little tight?

Jon
__________________
Put your best foot forward!
Audiofn is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 07:53 AM
  #3
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default

Thanks Jon, I'll post it on tech forum, I'm new to this.

I had teh mechanicas run with me and they seemed to agree that it was in ignition. They are not really comfortable as they only do re-builds and seldom ever get into the running after the rebuild unless they have a problem. Sounds crazy but that's the shop they run, you bring them, they rebuild them. Based on what they found (especially with this particular engine) I was happy they did the work.

It's just strange that it has the exact same pop after being totally rebuild. I check those valve. Thanks.

Al
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 08:51 AM
  #4
OPA
Registered
 
Join Date: Apr 2002
Location: LAKE ORION, MI
My Boats: 28 PANTERA-32 SKATER-30 SCARAB CC
Posts: 323
Default

I JUST HAD THE SAME PROBLEM
I REBUILT MY 2 NEW MOTORS, BROKE THEM IN AS SOON AS I PUT THE THROTTLE TO THEM AT 3500 RPMS
THE ONE MOTOR STARTED POP POP POP POP
CHECKED IGNITION COULDNT FIND ANYTHING WRONG SO I PULLED THE MOTOR TOOK THE CAM OUT
AND HAD LOST A LOBE ON A CAM 3 HOURS OLD
OPA is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 09:04 AM
  #5
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default

I had run a lobe off of a previous cam a year or so ago within two hours of buying the boat, but that one popped all the time once the lube was gone. This pop happens every now and then, minutes apart and it was there before the rebuild and is still there since the first few minutes on the fresh engine. Will keep that in mind though. Thanks for the response.

Al
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 09:15 AM
  #6
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default

Cams were changed. Had them install new cams & lifters as they found two different cams in the two engines and I didn't want to fool around. So, new solid cams, lifters & springs from CompCam for both engines. Thanks for the resposne.

Al
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 07-24-2003, 09:49 PM
  #7
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default

.
alcor is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Revelocity
General Q & A
7
11-12-2007 06:07 PM
AugiePensa
OPA/The Jersey Boyz
8
07-03-2006 09:14 AM
AugiePensa
OPA/The Jersey Boyz
1
10-07-2004 11:43 PM
alcor
General Q & A
18
07-28-2003 12:30 PM
General Q & A
18
07-08-2002 01:04 AM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:46 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.