Go Back  Offshoreonly.com > Technical > General Q & A
496 Mag Ho Help >

496 Mag Ho Help

Like Tree0Likes

496 Mag Ho Help

Reply

Old 08-05-2005, 07:34 AM
  #1
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default 496 Mag Ho Help

Need Some Help Here, I Don't Have The Service Manual On This Unit But Here's What I Need.
The Unit Is Telling Me It Has A Bad Sensor
Fault Active
Pitot Ckt Low Yes
Fuel Lvl Ckt Hi Yes Arrow Down
Steer Ckt Hi Yes
Fuel Lvl2 Ckt H Yes Arrow Up

I Know The "pitot" Is Because The Boat Is Not Moving

The "steer " Where Is The Outdrive Steering Position Sensor

And Is The Fuel Related To The Level In The Tank?
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 08:04 AM
  #2
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

Originally Posted by sutphen30
the scan tool should have a menu for fault codes,,go threre.it will tell you the bad sensor.whats the symptom???
THATS WHERE I GOT THE ONES I LISTED
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 08:38 AM
  #3
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

We Put A Sea Water Pump On It And It Ran Fine For 30-45 Min Then It Was Going In And Out Of Guardian Mode. Water Temp, Oil Was Fine. Idle Was Good But When It Would Get Up On Plane It Would Run About 45 Sec. And The Alarm Would Go Off And If I Didn't Pull The Sticks Back It Would Kill, If I Bid Pull Back To Idle It Would Stay Running.
I Know The Water Pump Has A Water Pressure Switch On The Outlet Side Of The Pump. At The Time I Thought It May Be Loosing Water Pressure And Causing The Alarm, But Thats Not What The Ddt Says.
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 08:45 AM
  #4
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

The Technician Reference Manual FOR THE DDT Reffers To The (fuel Lvl Ckt Hi) As The Same As (fuel Lvl In Hi) Or Fuel Level sensor Input Is High.
I Don't Know Where The High Fuel Level Could Be.
The Fuel Tank Only Has A Level Sender To A Gauge And It Don't Have A Vapor Tank.

Last edited by racer-x6; 08-05-2005 at 08:48 AM.
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 09:22 AM
  #5
Registered
 
Join Date: Oct 2002
Location: Louisville Ky
My Boat: Formula 353
Posts: 104
Default Re: 496 Mag Ho Help

Racer,
The codes you listed are generally systems that are available, but rarely used. These will always show up using the scan tool as active faults, being they are not connected. However none of these should be setting off the guardian mode. What you may have is a fault that is listed in the fault history that is giving you the problem. A series of faults will not show active when the throttles are retarded, the system resets itself, but it should be stored in fault history.
Island Hopper is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 09:30 AM
  #6
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

Originally Posted by Island Hopper
Racer,
The codes you listed are generally systems that are available, but rarely used. These will always show up using the scan tool as active faults, being they are not connected. However none of these should be setting off the guardian mode. What you may have is a fault that is listed in the fault history that is giving you the problem. A series of faults will not show active when the throttles are retarded, the system resets itself, but it should be stored in fault history.
I CHECKED THE HISTORY AND OTHER THAN THESE THE ONLY OTHE CODE WAS FOR PORT OVER TEMP AND IT WAS 90 SEC. BUT IT HAPPEN EARLY .
THE GUARDIAN HAD 556 SEC TOTAL. WHAT SHOULD THE WATER PSI BE AT IDLE AND WOT
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 09:44 AM
  #7
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

Originally Posted by sutphen30
1-5lbs idle,,but if water is coming out the back your fine

wot,,min 10,,norm 15lbs and up to 30 depending on trim an speed of boat.
I CHECKED IDLE AT 1.4, THATS GOOD. GUESS I'LL TAKE TO THE WATER .
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 10:02 AM
  #8
Registered
 
Join Date: Oct 2000
Location: Spicewood, Texas USA
My Boat: 28' Nordic Heat
Posts: 1,378
Default Re: 496 Mag Ho Help

I ran into a similar situation. It was a faulty oil pressure senderfor the ECU. As speed came up the oil pressure would drop until it shut down. There was no fault indicator set and you could only see it in real time. The oil pressure gauge showed good oil pressure the whole time. I would suggest running the boat with the scan tool connected. When it goes into limp mode, look at all the readings and see which one is wrong.
bobl is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 10:04 AM
  #9
Registered
VIP Member
Thread Starter
 
racer-x6's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Mississippi
My Boat: Mid Stream Marine
Posts: 1,454
Default Re: 496 Mag Ho Help

Originally Posted by bobl
I ran into a similar situation. It was a faulty oil pressure senderfor the ECU. As speed came up the oil pressure would drop until it shut down. There was no fault indicator set and you could only see it in real time. The oil pressure gauge showed good oil pressure the whole time. I would suggest running the boat with the scan tool connected. When it goes into limp mode, look at all the readings and see which one is wrong.
GOOD IDEA, KEEP THEM COMING.
racer-x6 is offline  
Reply With Quote
Old 08-05-2005, 10:13 AM
  #10
Registered
 
Join Date: Oct 2002
Location: Louisville Ky
My Boat: Formula 353
Posts: 104
Default Re: 496 Mag Ho Help

I am not sure what the exact water psi is, but if it was a water pressure issue, you should have had a Sea water press fault locked in. If I am not mistaken, I believe the port overtemp may be referring to the port exhaust temp over heating. This will set off the guardian. If this is an actual temp problem, the exhaust would have become very hot. It may be a water flow issue through the port exhaust.
Island Hopper is offline  
Reply With Quote

Quick Reply: 496 Mag Ho Help


OSO Sponsor
OSO Advertiser
OSO Advertiser
OSO Advertiser