Like Tree0Likes

Is there to much steam coming from my exhaust???

Reply
Old 11-01-2013, 04:34 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Location: Metairie,LA
My Boats: 2002 Nordic Rage Whippled 496Mag HO
Posts: 17
Default Is there to much steam coming from my exhaust???

2 weeks ago I took her out and she ran fine. While I was flushing I noticed steam coming from my exhaust. This boat is new to me. The previous owner said he had changed the water pump impeller a few months ago, but had to flush the system due to a failed impeller. My engine temps are fine, and water pressure gauge is reading 20 while on the hose in the video. I flushed for 10 min and did not see any changes in the amount of steam. This is a 496 Mag HO with Whipple. I haven't had any problems so far (knock on wood ). Just wanted to get some opinions on whether this looked normal. Thanks!

https://www.youtube.com/watch?v=iABQ...e_gdata_player
Brad.M is offline  
Reply With Quote
Old 11-01-2013, 05:00 PM
  #2
Platinum Member
Platinum Member
Trade Score: (3)
 
mike tkach's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: yorkville,il
My Boats: 31 american offshore,38 fountain fever
Posts: 8,087
Default

the amount of steam seems normal but 20 lbs on the hose does not seem right.
mike tkach is online now  
Reply With Quote
Old 11-01-2013, 09:46 PM
  #3
Registered
Trade Score: (2)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Between A Womans Leggs in IL
My Boats: 77 donzi x18 92 formula 336 sr1
Posts: 6,321
Default

Sounds like you have a misfire if you listen real close...also check the trailer brakes,,the one port rear wheel looks like its covered in rust like the brakes are grinding..
FIXX is offline  
Reply With Quote
Old 11-01-2013, 10:53 PM
  #4
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Location: Metairie,LA
My Boats: 2002 Nordic Rage Whippled 496Mag HO
Posts: 17
Default

I think what you hear is my exhaust flaps, they are pretty loud. I do have to check the trailer brakes because they prob haven't been changed since 2002! I am curious what the "norm" would be as far as pressure readings when on a hose though. My last boat would always be at 20 when I would flush it.
Brad.M is offline  
Reply With Quote
Old 11-02-2013, 02:41 AM
  #5
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha
My Boats: .......32............. ...............Active Thunder....
Posts: 15,710
Default

My water pressure at idle on a hose or in the lake is 1-3psi and it was the same on my previous boat. They are both raw water cooled though.

The steam does not look to be excessive and looks pretty normal.
Griff is offline  
Reply With Quote
Old 11-03-2013, 03:07 PM
  #6
Registered
 
Join Date: Nov 2011
Location: Upstate New York
My Boats: 2001 Checkmate Convincor 270
Posts: 145
Default

I was going to say the same, sounds like there is a misfire.
BIGBREW is offline  
Reply With Quote
Old 11-03-2013, 03:29 PM
  #7
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2013
Location: Metairie,LA
My Boats: 2002 Nordic Rage Whippled 496Mag HO
Posts: 17
Default

What should I do to address that.....change plugs?
Brad.M is offline  
Reply With Quote
Old 11-03-2013, 03:37 PM
  #8
Registered
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,590
Default

Yea new plugs and wires on a new boat is always a good idea.
Captain YARRR is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:58 AM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.