Go Back  Offshoreonly.com > Technical > General Q & A
502 Balancers >

502 Balancers

Notices

502 Balancers

Old 09-13-2020, 06:53 PM
  #1  
VIP Member
VIP Member
Thread Starter
 
TomZ's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 2,163
Received 66 Likes on 46 Posts
Default 502 Balancers

Interesting find with my Gen VI 502s circa 1998. The balance holes and the timing mark are in different places. Shouldn’t they be identical? The bottom ends on these have never been touched.

Port engine:




Starboard engine:




Notice the timing marks are over different balance holes. Anyone seen this before?


TomZ is offline  
Old 09-13-2020, 07:04 PM
  #2  
Registered
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lees Summit ~ LOTO 10MM
Posts: 2,871
Received 41 Likes on 18 Posts
Default

Balancer slipped in the rubber would be my thought.
endeavor1 is online now  
Old 09-13-2020, 07:06 PM
  #3  
VIP Member
VIP Member
Thread Starter
 
TomZ's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 2,163
Received 66 Likes on 46 Posts
Default

Look at the pic... not a slippage issue.

The mark is placed differently on the ring.
TomZ is offline  
Old 09-13-2020, 07:30 PM
  #4  
Registered
 
Join Date: Oct 2005
Location: Waldorf, Md
Posts: 686
Received 22 Likes on 11 Posts
Default

The holes will be different from damper to damper due to manufacturing tolerances. The only way to see if the mark is correct is to find TDC with a TDC stop and check it. Neither of those look like the ring has slipped event though the one in the bottom picture looks like the rubber is bulging out a bit more than usual.
BillK is offline  
The following users liked this post:
Griff (09-14-2020)
Old 09-13-2020, 07:33 PM
  #5  
VIP Member
VIP Member
Thread Starter
 
TomZ's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Virginia Beach, VA
Posts: 2,163
Received 66 Likes on 46 Posts
Default

These both have well under 500 hours. I was going to replace them both because they’re not all that nice to look at.

I verified TDC on the port engine with a bridge and dial indicator. I have the heads off that one already.
TomZ is offline  
Old 09-14-2020, 03:04 PM
  #6  
Registered
 
Join Date: Oct 2010
Location: Cheboygan, MI
Posts: 1,173
Received 58 Likes on 45 Posts
Default

The rubber looks like it has splits in it. Time to get new, I just replaced mine with a decent SFI rated piece from JEGS.
ThisIsLivin is offline  
The following users liked this post:
TomZ (09-14-2020)

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright © 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.