Go Back  Offshoreonly.com > Owners Forum > Active Thunder
Extreme Measures... Make Over Edition >

Extreme Measures... Make Over Edition

Notices

Extreme Measures... Make Over Edition

Old 04-26-2021, 11:10 AM
  #91  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Spent the weekend on the dyno programming the Holley HP EFI for my 454's.
This a graph of dyno headers w/ mufflers no flame arrestor vs CMI E-Tops and flame arrestor.
.~577HP 515TQ vs 562HP 509TQ

Last edited by Rookie; 04-27-2021 at 12:30 AM.
Rookie is offline  
The following 2 users liked this post by Rookie:
payuppsucker (04-26-2021), SC288 (04-26-2021)
Old 04-27-2021, 12:28 AM
  #92  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Made it out to the boat for a bit tonight. Installed new steering fittings and new stainless hoses.
Also solved the problem I had earlier of not being able to reach the nuts on the back of the upholstery inside the freeboard.




Rookie is offline  
The following users liked this post:
Griff (04-27-2021)
Old 04-27-2021, 04:40 AM
  #93  
VIP Member
VIP Member
 
bencini231's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Paducah,Ky
Posts: 326
Received 201 Likes on 81 Posts
Default

The stainless hoses look very nice on there and I did the same thing with the speaker hole myself. There was no way I could reach that nut up front on the panel stud. I bought new steering hose and chrome plated brass fittings for my steering as well. Also sent my brass 90's to the plating shop and had them chromed. They were super inexpensive @ $4.00 each to plate, because they can run them with other jobs. I you ever want anything like that done let me know. and I will put you in contact.
bencini231 is offline  
The following users liked this post:
Rookie (04-27-2021)
Old 04-28-2021, 08:57 PM
  #94  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Originally Posted by bencini231 View Post
The stainless hoses look very nice on there and I did the same thing with the speaker hole myself. There was no way I could reach that nut up front on the panel stud. I bought new steering hose and chrome plated brass fittings for my steering as well. Also sent my brass 90's to the plating shop and had them chromed. They were super inexpensive @ $4.00 each to plate, because they can run them with other jobs. I you ever want anything like that done let me know. and I will put you in contact.
I'd love to get chrome on there, but I might not even have enough time to get my throttles redone. Once summer is here I might lose interest and just break out the Panther. lol
Rookie is offline  
Old 04-28-2021, 10:42 PM
  #95  
VIP Member
VIP Member
 
bencini231's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Paducah,Ky
Posts: 326
Received 201 Likes on 81 Posts
Default

It's funny you mention throttles... I had my throttle base plate and knobs refinished and I polished out the chrome handles. Finally got around to assembling them and saw the new billet Livorsi cant forward controls and ended up ordering them. Mine sold within a few hours and brought almost what cost is on new ones.
bencini231 is offline  
Old 05-13-2021, 01:03 PM
  #96  
VIP Member
VIP Member
 
hblair's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: North Alabama
Posts: 1,225
Received 554 Likes on 148 Posts
Default

Looking very nice Jason! I wish I was as far along as you are.
hblair is offline  
The following users liked this post:
Rookie (05-14-2021)
Old 05-13-2021, 10:20 PM
  #97  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Originally Posted by hblair View Post
Looking very nice Jason! I wish I was as far along as you are.
Thanks Heath!
Got a little sidetracked. Had to do a quick emergency re-bearing on the 2nd engine. (non dyno'd engine) Saturday night, while the oil pan was off and I was replacing the cam on the engine. I decided to take a quick peak at the middle main bearing. To my surprise it looked terrible. (<20hrs on rebuild) I tore it down Saturday night and had it back together Tuesday night. Last time I had run the engine was the end of 2019. I was running up river at Hot Boat and threw a sea pump belt. I noticed the engine was a little off. I looked at my gauges and my water and oil temp was around 230-240F. I shut it down and idle back on one engine. Brought the boat home fired it up and winterized the engines. Everything ran great during the winterization and I thought nothing of it it again. While the engines have been sitting in the shop while I painted and transom'd the boat I did a leak down. They were 8-11% cold and not fired for over a year. I also cut open the filter and the pleats were clean. In the bottom of the oil pan there was a black sludge and that drew my curiosity to pull the main. I have never seen any sludge in one of my engines.That Oil was toast!
I can't wait for this Holley EFI with all the alarms and limp modes to protect an engine!



Rookie is offline  
Old 05-14-2021, 11:09 AM
  #98  
Registered
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 694
Received 149 Likes on 92 Posts
Default

What got that rod journal so hot? Old failure or been welded on?
cheech is offline  
Old 05-14-2021, 02:48 PM
  #99  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Originally Posted by cheech View Post
What got that rod journal so hot? Old failure or been welded on?
I assume old failure/repair from previous owner. I believe he mentioned it before I bought it. My machine shop checked it out before they balanced it with my components. They said it was true and had no issues with me running it.
Rookie is offline  
Old 05-28-2021, 11:47 PM
  #100  
Gold Member
Gold Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Rookie's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 5,206
Received 693 Likes on 344 Posts
Default

Second engine on the run stand and all wired up. I flashed the 2nd ECU with new firmware and loaded the Master dyno file from the 1st engine. Will fire it up tomorrow and break in the "refresh" and hopefully have the engines in this weekend.

Rookie is offline  
The following users liked this post:
TomZ (05-28-2021)

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.