Like Tree0Likes

Drive Stuck in Up Position

Reply
Old 04-30-2011, 06:22 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,068
Default Drive Stuck in Up Position

i wanted to post here to get the most visibility.

i am having trouble with my starboard outdrive (bravo 1's). it is stuck in the up trim position. i hit the switch the motor kicks on but no movement. i then detached the lines into the rams to see if the outdrive would move with no pressure in the hydraulics...nothing. i think my rams have seized. any inputs or suggestions? i would think with no pressure in the system my hydraulic rams would move up and down no? help...
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 06:42 PM
  #2
Platinum Member
Platinum Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Dallas, TX
My Boats: 1987 Scarab Panther
Posts: 2,119
Default

Hit the down switch with someone standing on sides of the drive...odds are you owe me a beer.
BenPerfected is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 06:55 PM
  #3
Registered
 
Join Date: Sep 2010
Location: Clear Water Beach Florida
My Boats: 29" Fountain Fever 540- 700 HP / 27' Baja Boss 509 Pro Charged 730 HP
Posts: 485
Default

should be able to just pull down on it while someone holds the switch. stuck on gimble ring.
pacalim1965@yaho is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:01 PM
  #4
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,068
Default

Tried standing on it, nothing. Doesn't budge. I even isolated the rams (left and right) and neither want to go down. I took the bolt off attaching the rams to the outdrive. The drive drops but the rams don't do anything. Just stay at the same length. Frustrating...
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:07 PM
  #5
Registered
Trade Score: (2)
 
Join Date: Aug 2005
Location: Between A Womans Leggs in IL
My Boats: 77 donzi x18 92 formula 336 sr1
Posts: 6,321
Default Fixx

Quote:
Originally Posted by moses0324 View Post
Tried standing on it, nothing. Doesn't budge. I even isolated the rams (left and right) and neither want to go down. I took the bolt off attaching the rams to the outdrive. The drive drops but the rams don't do anything. Just stay at the same length. Frustrating...
you will littery have to jump up and down on the drive to get it to move..mine did it a few years ago and its fine now..this is one of the reasons you are soppose to store them in the down position..
FIXX is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:13 PM
  #6
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,068
Default

Quote:
Originally Posted by mrfixxall View Post
you will littery have to jump up and down on the drive to get it to move..mine did it a few years ago and its fine now..this is one of the reasons you are soppose to store them in the down position..
i didnt store it in the up position...i trimmed to the up position and now it wont drop back down. and i tried jumping up and down...nothing.
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:44 PM
  #7
Registered
 
Join Date: Nov 2008
Location: East Lyme, CT
My Boats: 2007 Formula FasTech 292
Posts: 965
Default

Bad solenoid, loose wire, bad trim motor. Those would be where I'd look Justin.

Do a search on google.....I found some things out on The Hull Truth
JayFan is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:54 PM
  #8
Registered
 
Join Date: Nov 2000
Posts: 2,203
Default

Does the motor make a sound when you hit the button? If not, change solonoid. You also test by jumping across the solonoid to test if its bad.
ActiveFun is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 07:59 PM
  #9
Registered
Platinum Member
Trade Score: (3)
 
tomtbone1993's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: LAKE CONROE, TX
My Boats: 42 FOUNTAIN / MALIBU
Posts: 15,486
Default

Quote:
Originally Posted by ActiveFun View Post
Does the motor make a sound when you hit the button? If not, change solonoid. You also test by jumping across the solonoid to test if its bad.
Quote:
Originally Posted by JayFan View Post
Bad solenoid, loose wire, bad trim motor. Those would be where I'd look Justin.

Do a search on google.....I found some things out on The Hull Truth
+1
tomtbone1993 is offline  
Reply With Quote
Old 04-30-2011, 08:05 PM
  #10
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jun 2010
My Boats: CIGARETTE TOP GUN
Posts: 3,068
Default

Quote:
Originally Posted by ActiveFun View Post
Does the motor make a sound when you hit the button? If not, change solonoid. You also test by jumping across the solonoid to test if its bad.
the motor runs and sounds as it should when i press the button but the drive doesnt move. the motor doesnt sound strained either as if it were reaching the full up or down position. the drive moves down like a 1/4" and stops and then goes back up. not sure where to turn next.
1MOSES1 is offline  
Reply With Quote
Reply



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 06:51 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.