Go Back  Offshoreonly.com > Technical > General Q & A
Fuel pump not kicking on with key 500 efi >

Fuel pump not kicking on with key 500 efi

Like Tree1Likes

Fuel pump not kicking on with key 500 efi

Reply

Old 06-12-2018, 08:08 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Volo, IL (the chain)
My Boat: 2002 Sonic Prowler
Posts: 150
Default Fuel pump not kicking on with key 500 efi

tried to run for the first time this year, I turned the key, engine cranks but not a hint of firing. Then I turn key to off, turn it on and I get the beep but not the sound of the fuel pump priming. I do this many times and I get the same thing, no fuel pump. It has a mechanical fuel pump, so I'm not sure what to look for...thanks in advance!
Chain Runner is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 01:53 AM
  #2
Charter Member # 55
Charter Member
 
Griff's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Omaha
My Boat: .......32............. ............Active Thunder....
Posts: 16,186
Default

It has a mechanical fuel pump and an electric fuel pump. Could be the electric pump or the relay.
dykstra likes this.
Griff is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 09:07 AM
  #3
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Volo, IL (the chain)
My Boat: 2002 Sonic Prowler
Posts: 150
Default

thank you griff, i thought there might be an electric fuel pump as well, now to find the thing...
Chain Runner is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 10:02 AM
  #4
VIP Member
VIP Member
 
VoodooRob's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Cleveland Ohio
My Boat: 07 38 Lightning 600SCIs
Posts: 1,693
Default

Fuel pump not kicking on with key 500 efi-9918.gif Looking for #3
VoodooRob is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 10:48 AM
  #5
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Volo, IL (the chain)
My Boat: 2002 Sonic Prowler
Posts: 150
Default

looks like its under that cover, shouldnt be too bad to get to, thanks!
Chain Runner is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 12:48 PM
  #6
Registered
 
Revelocity's Avatar
 
Join Date: Feb 2001
Location: Ambler, PA USA
My Boat: Current: Velocity 390 and Velocity 280. Previous: Velocity 320 and Velocity 220.
Posts: 572
Default

I've had an 500 EFI electric pump get gummed up over the winter also. Removed it, hooked it up to power and tapped the side of pump motor and it broke free. I replaced it to be sure. Be mindful of the fuel hose connection angles etc. to reinstall it w/o trial and error.
Revelocity is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 01:23 PM
  #7
Registered
 
Join Date: Aug 2005
Location: Spring Hill, TN
My Boat: 12 foot Jon Boat 9.9 Johnson
Posts: 534
Default

You can try to wire it straight to the battery to bypass the relay and test it. It's valuable info to help get you home someday too.
chewymalone is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 02:06 PM
  #8
Registered
 
Join Date: Jun 2007
Location: Merritt Island, FL
Posts: 4,039
Default

The location is under the harmonic balancer.
Wildman_grafix is offline  
Reply With Quote
Old 06-13-2018, 04:05 PM
  #9
Registered
iTrader: (1)
 
onesickpantera's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Michigan
My Boat: 1999 Pantera 24 Sport
Posts: 4,285
Default

Since you're getting a beep when you turn the key, it probably isn't the tether/lanyard. But I would check it to be sure.
onesickpantera is offline  
Reply With Quote
Old 06-14-2018, 08:08 AM
  #10
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2007
Location: Volo, IL (the chain)
My Boat: 2002 Sonic Prowler
Posts: 150
Default

i did check the lanyard and it is working properly. thank you for all the help, im going to try to look at it tonight and first check the relays and wire it directly to the batter to see if it has power.
Chain Runner is offline  
Reply With Quote

OSO Sponsor
OSO Advertiser
OSO Advertiser
OSO Advertiser