Like Tree0Likes

1998 expedition will not start

Reply

Old 10-01-2007, 09:00 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 181
Default 1998 expedition will not start

I stopped today to get a cup of coffee and when I came out and tried to start the expedition the interior lights dimmed and I heard a sort of clunk sound from the right front. Sounds like it is on the firewall. I took the batter out of my car to give it a try and noticed that while the interior lights go out when you try to start it the head lights stay bright. Still hear the clunk each time from the front right. Any ideas on what to try before I have it towed to the shop?
sonicator is offline  
Reply With Quote
Old 10-01-2007, 09:10 PM
  #2
Registered
 
Join Date: Dec 2006
Location: summerville,sc
My Boat: 00 american offshore 3100
Posts: 36
Default

some expi have a starter relay on the fire wall right there also check under the access panel next to the heater hoses for the fuse links
td2903 is offline  
Reply With Quote
Old 10-01-2007, 09:55 PM
  #3
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 9,495
Default

Your battery cable is either broken off or almost cooked through right where the ring termination connects to the starter. Pull it off, go to a hardware store and find a large grounding lug and attach it between what's left of the cable and the power post on the starter.
Chris Sunkin is offline  
Reply With Quote
Old 10-03-2007, 04:47 PM
  #4
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 9,495
Default

So? What did you find?
Chris Sunkin is offline  
Reply With Quote
Old 10-04-2007, 07:29 PM
  #5
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 181
Default

Starter was shot.
sonicator is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2007, 09:17 AM
  #6
Registered
 
Join Date: Jul 2002
Location: Troy, Mich
My Boat: 1984 Chris Cat
Posts: 2,728
Default

Your Expedit. might be recalled with the Cruise control switch also. These short out and cause fires. Fords briliiant engineering - a HOT cruise switch meaning always power to it.

Wannabe
wannabe is offline  
Reply With Quote
Old 10-05-2007, 10:00 AM
  #7
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 9,495
Default

Originally Posted by sonicator View Post
Starter was shot.
It happens, but not that often. You should take a close look at that cable. I've seen dozens that have more or less eroded away right at that little flat between the cable ferrule and the ring connector.
Chris Sunkin is offline  
Reply With Quote
Old 10-07-2007, 08:34 AM
  #8
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 181
Default

Cable was also done
sonicator is offline  
Reply With Quote
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Nitrousworx
General Q & A
11
04-25-2008 10:38 PM
sonicator
Trucks, Trailers and Transportation
2
11-03-2007 10:32 PM
sonicator
Trucks, Trailers and Transportation
6
08-21-2007 03:20 PM
Maritime_Eng
General Q & A
2
07-07-2006 10:13 PM
sonicator
Trucks, Trailers and Transportation
1
03-23-2006 09:03 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Quick Reply: 1998 expedition will not start


OSO Sponsor
OSO Advertiser
OSO Advertiser
OSO Advertiser