Like Tree0Likes

Sea Pump delima

Reply
Old 05-02-2007, 05:49 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Default Sea Pump delima

After making a high speed pass, I pull the throttle off to one engine to check spark plugs and slowly pulled back on the other engine idling in the rest of teh way to teh dock on one engine. Put it on the trailier and took it home.

Pulled the plugs, look fine. Started the engine to flush it out and no water came out of the mufflers. Checked the through hull pick-up valve, it was open. Started it again, no water out of the mufflers. Pump was turning. Decided to close the through valve to force water into the pump; you know how water comes out of the pick-up till the engine starts when flushing. Water came out through the muifflers fine. Shut it down, opened the through hull valve and started it again; no water out of mufflers; all water coming out of the hull pick-up looks like to me. Best I can figure is shutting that engine down at high speed forcde water against something in the system any thoughts?
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 05-02-2007, 07:25 PM
  #2
'05 Concept SF23
VIP Member
 
Join Date: May 2002
Location: Gladeville, TN
My Boats: 2006 Concept 23
Posts: 1,687
Default

Sounds like you need an impeller.
f311fr1 is offline  
Reply With Quote
Old 05-02-2007, 11:59 PM
  #3
Registered
Thread Starter
 
alcor's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kenner, La.
My Boats: 1984 36' Sonic (Coyote)
Posts: 142
Quote:
Originally Posted by f311fr1 View Post
Sounds like you need an impeller.
BINGO! That was my thought as well. Pulled the pump, only thing left was the hub of the impeller with two ears; missing 6 "ears". Took the transmission cooler and oil coilers off and found what was left of those. New impeller and we are back in teh Tickfaw 200 this weekend. For what it's worth, they only ahd about 40 hours on those impellers since new a couple of years ago. Lesson; change them every couple of years whether you think they need it or not as far as I'm, concerned.

Thanks for the response. I'm going to bed!
alcor is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2007, 10:52 AM
  #4
Registered
 
razor1115's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Peoria, IL
My Boats: 1999 35' Fountain
Posts: 320
Exclamation

I just replaced one Tuesday for the "better safe than sorry" reason. One vein had tore off the impeller, but luckily was in the pump housing.

I got a whole new pump kit. The mechanic stated that MerCruiser had gone to a new pump (different supplier?). He said, "Keep an eye on it and let me know how it works out."

The new pump housing does not seem as robust as the one I replaced. It seems thinner/lighter. It may work fine, but I will watch closely. That said, we may want people to keep an eye on these until they prove themselves capable. I do not want to be a proving grounds or guinea pig for a pump change that may not be as robust as its predecessor!

Just passing some first hand knowledge...

Zack
razor1115 is offline  
Reply With Quote
Old 05-03-2007, 01:36 PM
  #5
Rob
VIP Member
Trade Score: (6)
 
Strip Poker 388's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Madison,Mississippi
My Boats: Hustler 388
Posts: 21,567
Default

Make sure you get ALL the old pieces of the impleller out of the lines/cooler.


Also I found out on mine that the boat has to be all the way in the water not just the water inlet on the foot ,or it will burn a impeller .
__________________
.

The Only Time You Have To Much Ammo Is When Your Swimming Or On Fire.
Strip Poker 388 is offline  
Reply With Quote
Old 05-28-2007, 08:43 AM
  #6
Registered
 
razor1115's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Peoria, IL
My Boats: 1999 35' Fountain
Posts: 320
Default

New pumps did not work. They would not prime. Mechanic said I must have the lines reversed He put one in another boat later that week, and it didn't work. He sent them all back to the suppler.
razor1115 is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
alecsammy
General Q & A
0
09-21-2008 10:47 AM
BillR
General Q & A
6
05-05-2008 10:06 PM
HP500Hammer
General Q & A
15
01-30-2008 07:03 PM
alcor
General Q & A
3
05-03-2007 02:23 PM
Bryan Rose
General Q & A
4
12-29-2006 07:59 AM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 11:10 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.