Like Tree0Likes

OT Ford explorer 4.0L efi engine problems

Reply
Old 08-05-2002, 10:51 PM
  #1
Registered
Thread Starter
 
Playn's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: BRENTWOOD, TN
Posts: 4,367
Default OT Ford explorer 4.0L efi engine problems

We have a neighbor with a 2000 Ford Explorer that has had two replacement engines installed in it and is now in the shop with a broken flywheel. The vehicle has about 60000 miles on it. The vehicle was taken to the shop originally because of leaking coolant. The original engine was replaced because it had warped heads and the hotline advised the dealer to replace the engine (28000 miles). At 35000 miles it was leaking oil at the front crank seal and leaking coolant, and air not operating. Hotline advised the dealer that the front cover seal housing was too large and the crank pully out of round. They were told to replace seal and use loctite sealer on OD of crank seal and install new crank pully. They replaced the radiator which had a split casting seam. The found seals leaking in the accumulator and replaced all three and recharged the system. At 47000 miles check engine light came on. # 4 cyl misfiring which was coolant fouled. They checked oil level which was over full due to coolant in oil. Hotline advised replacement of engine due to the amount of coolant contamination in oil. Last week on the third engine in this vehicle, the flywheel breaks going down the Interstate.

The amount of problems they are having with this is incredible. Ford has replaced this stuff under warrenty but they just want to get rid of the vehicle for a new one. Ford will have nothing to do with an exchange. Does anyone know or have heard of these problems before or know of a website that may be able to shed some info on this vehicle or engine?

Last edited by Playn; 08-05-2002 at 10:58 PM.
Playn is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2002, 12:03 AM
  #2
Registered
 
baja bailey's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Henderson KY
My Boats: Baja H2X
Posts: 946
Default ford 4.0 problems reply

Sorry to hear about all the trouble with the 4.0 engine. Back in 95 I bought a new Ranger with the 4.0, and it was a night mare. Back in service about 12 times the first 8 months. Finally spun a main bearing at 7,500 miles. Long story short, I finally forced them to buy it back! Good Luck....
baja bailey is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2002, 12:27 AM
  #3
Registered
Thread Starter
 
Playn's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: BRENTWOOD, TN
Posts: 4,367
Default

Thats where the hit the stumbling block. Ford isn't willing.
Playn is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2002, 07:37 AM
  #4
Registered
 
David's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Wilmington,De,USA
My Boats: 1981 Sunkisst Tunnel
Posts: 812
Default

I also have the 4.0 EFI in my Ranger with 150K on the speedo. No problems at all. I have replaced the alt and water pump, tho.
David is offline  
Reply With Quote
Old 08-06-2002, 09:44 AM
  #5
CRUBOSS
Guest
 
Posts: n/a
Default

i had a ford ranger , 91 vintage a few years back. it started with a lifter problem. and got worse from then on. i had to swap engines when the push rod broke and the engine blew .. now i have a jeep. 120 k and not a lick of trouble.
 
Reply With Quote
Old 08-06-2002, 12:21 PM
  #6
Registered
Thread Starter
 
Playn's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: BRENTWOOD, TN
Posts: 4,367
Default

I was just wondering if there was a history of problems with this particular model engine. It is a 2000. I'm sure if they wanted to they could make a huge stink about it and get it resolved as one of them is in the S.E. Michigan media but they arn't that way. I think the real problem Ford has is that it's a 2000 with 60K miles so they owe more than it's worth with the higher miles
Playn is offline  
Reply With Quote
Reply

Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
fastlane40
Wanted
2
01-09-2008 04:00 PM
Dean Ferry
Trucks, Trailers and Transportation
48
02-11-2006 10:37 PM
Reckless32
Trucks, Trailers and Transportation
17
04-05-2005 04:53 PM
Dusty Times
General Boating Discussion
28
01-20-2004 08:52 PM
speedaddict
General Q & A
1
10-11-2002 10:06 PM



Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:55 PM.


Copyright 2011 OffShoreOnly. All rights reserved.