Go Back  Offshoreonly.com > Technical > General Q & A
700 SCI Problems >

700 SCI Problems

Notices

700 SCI Problems

Old 08-21-2021, 07:29 PM
  #1  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Seattle Washington
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 700 SCI Problems

Boat was running good came off plane and port motor did not want to run right started running rough. Then the beeping started 5 beeps 3 seconds long. Looked in my Mercury book and it said. Coil pack failure,Fuel Injector failure,Fuel pump failure,Idle air control failure. Got the boat home plugged it into scan tool coil failure number 2. Replaced coil still ran bad changed mechanical fuel pump,replaced IAC, replaced Map sensor, checked fuel injectors, replaced fuel filters and replaced spark plugs. Took PCM off bad motor put it on good motor it ran great. The only fault code I get is 17 Map Sensor Idle Fault. Looking at the scan tool while running it seems to think it is under boost at Idle. IAC is at 44.6% and Spark advances is at 19.0 degrees Manifold pressure 14.6 psi and fuel pressure is 67 to 70 psi. Good motor at Idle, IAC 0.0 % spark advance is 0.0 manifold pressure 10.1 psi and fuel pressure is 59 to 61. I am thinking maybe a sensor is bad, not sure any help would be greatly appreciated. There is nobody local that works on these motor so trying to figure it out on my own.

Thanks Jack

dirty dogs is offline  
Old 08-21-2021, 07:40 PM
  #2  
Registered
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 979
Received 109 Likes on 75 Posts
Default

Not really familiar with that eng but does the MAP sensor have a vacuum hose? If so, I'd check that. May be cracked.
zz28zz is offline  
Old 08-22-2021, 11:22 AM
  #3  
Registered
 
Join Date: May 2018
Location: Western Pennsylvanoa
Posts: 472
Received 74 Likes on 57 Posts
Default

Just an idea as I have no knowledge for 700's does it have spark at #2, check with putting coil wire on spare plug grounded?
compression check
can the scanner read live data from sensors
I have rinda PC version which can record data
PA.WOODCHUCK is offline  
Old 08-23-2021, 03:53 PM
  #4  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Seattle Washington
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by zz28zz View Post
Not really familiar with that eng but does the MAP sensor have a vacuum hose? If so, I'd check that. May be cracked.
It does not have a vacuum line attached to it. It is electric.
dirty dogs is offline  
Old 08-23-2021, 03:55 PM
  #5  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Seattle Washington
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by PA.WOODCHUCK View Post
Just an idea as I have no knowledge for 700's does it have spark at #2, check with putting coil wire on spare plug grounded?
compression check
can the scanner read live data from sensors
I have rinda PC version which can record data
All the coils are good check them all have spark. Compression is good. All it tells me is I have 5 volts to sensors.
dirty dogs is offline  
Old 08-23-2021, 03:59 PM
  #6  
Platinum Member
Platinum Member
iTrader: (6)
 
F-2 Speedy's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Midwest & T-Rock
Posts: 8,572
Received 1,216 Likes on 589 Posts
Default

certainly sounds like a sensor issue, or wiring to the sensor connector, you've ruled out the pcm
F-2 Speedy is offline  
Old 08-23-2021, 04:08 PM
  #7  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Seattle Washington
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by F-2 Speedy View Post
certainly sounds like a sensor issue, or wiring to the sensor connector, you've ruled out the pcm
Yes I took the Pcm of the bad motor and installed it on my good motor and it runs great. I was thinking sensor also or boost control valve.
dirty dogs is offline  
Old 08-23-2021, 04:10 PM
  #8  
Registered
iTrader: (5)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Taunton Ma
Posts: 8,125
Received 319 Likes on 175 Posts
Default

Map sensor reads atmospheric pressure key on engine off. So 14.6 psi is correct. 0 is gauge pressure
Unlimited jd is offline  
Old 08-23-2021, 04:18 PM
  #9  
Registered
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Seattle Washington
Posts: 13
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by Unlimited jd View Post
Map sensor reads atmospheric pressure key on engine off. So 14.6 psi is correct. 0 is gauge pressure
Barometric Pressure was 14.8 and the manifold pressure at idle was 14.6 my mechanical boost gauge is bouncing all over the place at idle.
dirty dogs is offline  
Old 08-23-2021, 04:22 PM
  #10  
Platinum Member
Platinum Member
iTrader: (6)
 
F-2 Speedy's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Midwest & T-Rock
Posts: 8,572
Received 1,216 Likes on 589 Posts
Default

is the engine surging ? like a poorly tuned carbed roots blower.......
F-2 Speedy is offline  

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service - Do Not Sell My Personal Information -

Copyright 2021 MH Sub I, LLC dba Internet Brands. All rights reserved. Use of this site indicates your consent to the Terms of Use.